Göteborg
0

VIDEO / Slijepi umjetnik prvi iscrtao novi Volvo S60

Sarajevo-x.com
Turski umjetnik Esref Armagan, svjetski poznat po svom jedinstvenom senzibilitetu za perspektivu i oblik, prvi je spoljni saradnik koji je dobio poziv od strane kompanije Volvo kako bi vidio i naslikao još uvijek strogo čuvani novi Volvo S60.

Iako ovaj automobil neće biti lansiran na tržište sve do 2010. godine, švedski proizvođač automobila pomalo već otkriva umjetnikovu interpretaciju na Facebooku. Međutim, ova priča ima neobičan i uzbuđujući zaplet. Naime, Esref Armagan je slijep.

"Kako čovjek može polučiti interes za proizvod koji još nije lansiran?“, izazov je pred koji su šefovi u Volvou stavili tim Lukasa Dohlea, direktora kreativnog Odjela za komunikacije i medije pri kompaniji Volvo Cars u Göteborgu. Tim je odgovorio originalnom idejom da se u Švedsku pozove renomirani turski umjetnik Esref Armagan kako bi se susreo s novim Volvom S60 i na platno prenio svoje impresije. Dokumentarni film "S60 Blind Preview" dostupan je na Facebook stranici kompanije Volvo Car www.facebook.com/volvo, a filmski uradak je također moguće vidjeti i na YouTubeu.

"Budući da automobil neće biti lansiran prije Ženenvskog sajma automobila iduće godine, ovo je za nas jedinstven način da predstavimo nesvakidašnje umjetničko tumačenje nadolazećeg modela“, kaže Lukas Dohle. Armagan koristi ruke i ostala čula kako bi identificirao oblik objekta kojeg želi prestaviti na platnu, a uzeo je učešće u mnogim znanstveno-istraživačkim projektima. Televizijski kanal Discovery proizveo je fascinantni dokumentarac u kome profesor Univerziteta u Torontu John Kennedy demonstrira Esrefovu sposobnost da zarobi pravu perspektivu, što dovodi u pitanje sve ono što je nauka prethodno držala o mogućnostima percepcije slijepih osoba. Armagan je uspio naslikati širok dijapazon zadatih objekata, te se jednako dobro snašao u umjetničkom predstavljanju istorijskih građevina, morskih pejzaža, cvijeća i šuma, te portretiranja bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Međutim, ovo je njegovo prvo predstavljanje autotmobila u tehnici ulja na platnu.

"Bila mi je čast što sam zamoljen da uradim ovo i smatram to potvrdom svojih umjetničkih sposobnosti“, kaže umjetnik.

U dizajnerskom studiju kompanije Volvo Cars u Göteborgu, Esref Armagan se susreo sa kreativnim direktorom Peterom Horburyjem. Bio je to zaista plodonosan susret, pri kojem je Peter Horbury predstavio umjetniku ljubomorno čuvanu tajnu.

"Ponosan sam na novi Volvo S60, koji posjeduje dinamičniji i 'isklesaniju' oblik nego bilo koji prethodni Volvo. Razlika je u tome što je sada emocija sastavni dio novog dizajna. Upravo to je glavni razlog zašto se ovo čini tako uzbudljivim projektom, tj. predstaviti ga nekome ko je tako nesvakidašnji kao slijepi umjetnik“, kaže Peter Horbury.