Novi stil Mercedesa
0

FOTO+VIDEO / Skulptura pokrivena velom tajne

Sarajevo-x.com
Mercedes-Benz je na sajmu automobila u Detroitu koji je u toku predstavio Rising Car koncept koji u suštini i nije do kraja predstavljen. Nagađa se da bi se ispod tajanstvenog pokrivača na kraju mogao ukazati nove Mercedes-Benz CLS.
Iako su detalji i informacije o automobilu koji se krije ispod pokrivača vrlo ograničeni lako je primjetiti neke nove i mnogo smjelije linije koje će vjerovatno obilježavati mercedesove modele u narednim generacijama.

Prije svega ističu se fluidne linije karoserije, ali i mišićave forme u vidu zaista dominantnih blatobrana, dok će prepoznatljiva maska Mercedesa na ovom automobilu uz svježije linije porasti do gotovo nevjerovatnih proporcija. Iz Mercedesa su rekli da ovaj „koncept“ predstavlja inovativni automobil koji se polako izdiže iz nivoa tla i to baš kao da je u potpunosti sačinjen od tekućeg srebra.

U svakom slučaju ovaj automobil je prvenstveno zamišljen kao intrigantna skulptura koja će najaviti neke nove dizajnerske smjernice u Mercedesu, dok bi sam oblik karoserije trebao najaviti novu generaciju CLS-a, koji će očito opet biti jedan od najelegantinijih modela u ponudi Mercedes-Benza.

Kao i u slučaju prethodnika, i novi CLS će promovisati stil luksuzne limuzine koja se ističe elegantnom kupeovskom formom. Uz oštrije linije koje se bolje uklapaju sa ostalim modelima kao što su E ili S klasa, novi CLS će naravno dobiti i moderna LED svjetla , kao i više trapezoidnih i kvadratnih oblika, pogotovo u slučaju svjetala ili izduvnih cijevi.

U svakom slučaju, CLS prema planu Mercedesa mora doći na tržište u 2011. godini, a uz luksuznu opremu i raskošan dizajn isticati će se i odličnom ponudom motora. Tako će u izboru biti snažni V6 i V8 benzinci, savremeni turbodizelaši, kao i neizbježna sportska AMG verzija koja bi trebala raspolagati sa 525 KS. Najavljeno je naknadno uključivanje i BlueHYbrid modela u ponudu, a zvaničnu svjetsku premijeru serijski model će najvjerovatnije imati tek u septembru ove godine, na sajmu automobila u Parizu.