Debituje u martu
8

Škoda za indijsko tržište sprema novi SUV

D. B.
Kompanija Škoda je zvanično saopćila da priprema novi SUV isključivo za indijsko tržište.

Novi SUV je najavljen konceptom Vision In Concept 2020. godine, a nosit će ime Kushaq. Ime potječe od riječi "kushak" iz hinduističkog jezika sanskrita, a znači "kralj", "car" ili "imperator".

Kushaq će se prodavati isključivo u Indiji, a bit će sličan prošogodišnjem konceptu te subkompaktnom SUV-u Kamiq, ali će linija krova imati manji pad te će C stubovi biti deblji.

Novi SUV će biti baziran na MQB-A0-IN platformi Volkswagen Grupe, koja je adaptirana za indijsko tržište. Kushaq će premijeru doživjeti u martu ove godine, a prodaja počinje na ljeto. Ista platforma će se koristiti i za novi sedan koji se očekuje također ove godine, a bit će osnova za još dva Volkswagenova modela.

"SUV kombinuje Škodine kvalitete, prepoznatljivi dizajn, superiornu udobnost i sigurnost, kao i sjajan omjer uloženog i dobijenog sa onim što traže sofisticirani kupci u Indiji", navodi se u saopćenju.

Koncept Vision In je pokretao 1,5-litarski turbobenzinac koji je razvijao 148 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na prednje točkove putem sedmostepenog DSG mjenjača. Koncept je ubrzavao od 0 do 100 km/h za 8,7 sekundi te dostizao maksimalnih 195 km/h.