Domaća premijera
0

FOTO / Škoda Rapid zvanično stigla u BiH

Klix.ba
(Foto: E. Zubović/Klix.ba)
Škoda dosljedno nastavlja s uvođenjem novih modela. Svega nekoliko mjeseci nakon uvođenja superminija Škode Citigo češki proizvođač danas je u Hotelu Europa u Sarajevu predstavio svoju novu kompaktnu limuzinu Škodu Rapid.

Ovim modelom postavljena su nova mjerila u segmentu kompaktnih limuzina. Riječ je o prostranom, elegantnom i istovremeno pristupačnom automobilu za cijelu porodicu koji oduševljava pametnim rješenjima, najmodernijom tehnologijom i velikim stepenom ekonomičnosti. Rapid predstavlja savršenu dopunu palete modela u kompaktnom segmentu između Škode Fabije i Škode Octavije. Ukratko to je automobil koji omogućuje ugodnu, povoljnu i ekološki prihvatljivu mobilnost.

“Škoda je neprikosnoveni lider na BiH tržištu i sa tim smo jako zadovoljni. Naša misija je da ovaj brend i dalje ostane na toj liderskoj poziciji. Neosporna činjenica je da svojim kvalitetom proizvoda Škoda postavlja standard u kontekstu uloženo-dobiveno i nudi najviše svojim kupcima. S tim u vezi, novi model Škoda Rapid će biti od velikog značaja u ostvarivanju budućih ciljeva, ali i očuvanju trenutne pozicije Škoda brenda u BiH.“ –istakao je tokom predstavljanja modela g. Senad Olovčić, direktor Asa Auto.

U kontesktu lansiranja na tržištu Bosne i Hercegovine g. Ibrahim Kaba, Brand manager ŠKODA BiH kazao je da se možda jednim dijelom malo kasni u odnosu na zemlje u regionu kada je u pitanju model Rapid. “Jedan od glavnih razloga je to što smo pregovorima, koji su uzeli malo vremena, uspjeli repozicionirati prvobitnu cjenovnu poziciju ovog modela planiranu za naše tržište. Naime, ŠKODA Auto a.s. u saradnji sa ŠKODA BiH je formirala poseban cjenovni rang za model Rapid koji je u velikoj mjeri dosta niži nego za ostale zemlje u Evropi i regionu. Na taj način uspjeli smo ovaj model učiniti još atraktivnijim za BiH kupce. Drugi razlog je vezan za vremenski period. Zimski mjeseci nisu najbolji period za kupovinu novog automobila te smo možda iz tog praktičnog razloga lansiranje ovog modela premjestili za početak proljeća kada tradicionalno prodaja novih automobila doživljava rast.”

Najnoviji model od centralnog je značaja za strategiju rasta češkog proizvođača. Prema riječima g. Senada Trnke, ŠKODA Marketing & Product managera ŠKODA Rapid po prvi put na najbolji način demonstrira četiri osnovne vrijednosti ŠKODA brenda - funkcionalnost, kvalitet, pristupačnost i dizajn. “Uvjeren sam da će ŠKODA Rapid kao prvi od modela koji dolazi sa novim dizajnerskim izrazom privući i neke nove kupce koji i pored osnovnih vrijednosti traže vizuelno atraktivno vozilo. ŠKODA Rapid ima bezvremenski dizajn koji je elegantan, precizan i harmoničan. Sa nenadmašnim komforom, gotovo najvećim prtljažnim prostorom u klasi, bogatom standardnom opremom te najnovijom gamom VW benzinskih i dizelskih agregata mislim da model RAPID može postati jedno od najtraženijih vozila na BiH tržištu.”

Cijena Rapida počinje već od 20.115 KM za osnovni model 1.2 MPI Active 55Kw/75 KS. Standardna oprema ovog modela uključuje ABS, 2 zračna jastuka, klima uređaj, radio CD MP3, centralno zaključavanje, prednja maglo svijetla, grijana i elektro podesiva vanjska ogledala, električni podizači prozora naprijed i slično.

Za model sa turbobenzinskim motorom 1.2 TSI 63kW/84 KS i pomenutom opremom kupac treba da izdvoji 22.070 KM. Cijena osnovnog modela sa dizelskim motorom 1.6 TDI Active 77kW/105 KS iznosi 26.765 KM.

Pored navedenih kupcima su na raspolaganju i benzinski motori 1.2 TSI 77kW/105 KS odnosno 1.4 TSI 90kW/122 KS koji dolazi isključivo sa DSG automatskim mjenjačem. Za one koji traže nešto opremljenije vozilo tu je srednji paket opreme Ambition koji pored opreme sadržane u paketu Active sadrži i stavke kao što su: ESC (Electronic stabilization Control), Tempomat, MFA Board Computer, kromirani elementi interijera i dr. Cijena osnovnog modela 1.2 MPI 55Kw/75 KS sa ovim paketom opreme iznosi privlačnih 22.168 KM do registracije.

Najopremljeniji model dolazi sa paketom opreme Elegance gdje su uključene stavke standardne opreme poput aluminijumske felge 16’’, automatski klima uređaj, bočni zračni jastuci naprijed, srednji naslon za ruku naprijed, kožni upravljač itd. Cijena ovako opremljenog vozila sa osnovnim benzinskim agregatom iznosi 24.124 KM do registracije.

Iako je predhodnu godinu obilježio dramatičan pad tržišta novih automobila, u 2012. godini Škoda BiH je ostala lider u prodaji novih putničkih automobila, gdje je više od decenije na liderskoj poziciji sa gotovo 20% tržišnog učešća. Najprodavaniji modeli su Fabia i Octavia. Dolaskom modela Rapid očekivanja su da će pomenuta pozicija biti dodatno učvršćena.