Saradnja s ABT-om
1

Škoda predstavila Scalu Edition S sa 190 konjskih snaga

D. B.
Češki proizvođač automobila Škoda predstavio je model Scala Edition S.

Kada je Škoda predstavila VIsion RS koncept u oktobru 2018. godine na Sajmu automobila u Parizu, vjerovalo se da će nasljednik Rapida, model Scala, ponuditi i snažniju RS verziju. Koncept je imao snažni hibridni pogon koji je činila kombinacija 1,5-litarskog TSI i električnog motora, a ukupna snaga je iznosila 241 KS. Međutim, sada je već februar 2021. godine, a Scale RS nema ni na vidiku. Najbliže tome je Scala Edition S.

Ovaj model je razvio njemački odjel Škode u saradnji s tunerskom kućom ABT, ali Scala Edition S ipak nije "čistokrvni" RS model iako je snažniji od standarne verzije prostranog kompaktnog hatchbacka. Scalu Edition RS pokreće četverocilindrični 1,5-litarski TSI motor uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, ali su ABT-ovi eksperti iz tog motora uspjeli izvući 190 KS i 290 Nm obrtnog momenta, što je povećanje za 40 KS i 40 Nm.

Scala Edition S je zasnovana na Monte Carlo opremi, a osim povećanja snage je dobila i krući ovjes te je niža za 15 mm. Također, tu je sada i set ABT-ovih 18-inčnih felgi te neke suptilne aerodinamičke komponente.

U unutrašnjosti s nalaze sjedišta presvučena crnom tkaninom, kao i papučice od nehrđajućeg čelika. U ponudi boja su siva, crna i crvena.

Proizvodnja je ograničena na 500 primjeraka, a narudžbe se već primaju. Cijena automobila iznosi 33.750 eura.