Inovacije na četiri točka
0

FOTO / Šest vozila budućnosti stiže prije nego što mislite

Sarajevo-x.com
Ako uzmete bilo koji časopis iz prošlog vijeka koji se bavi naukom vidjet ćete nacrte i ideje za automobile budućnosti, od onih na atomski pogon do vozila koja lebde. Međutim, budućnost je već stigla i takvi modeli će se prodavati u naredne tri godine. Pogledajte izbor Fox Newsa u kojem vam donose šest modela automobila budućnosti koji stižu prije nego što mislite.

Tesla Roadster

Riječ o sportskom dvosjedu na električni pogon koji dokazuje da i takvi automobili mogu biti seksi. Do 100 km/h stiže za impresivne četiri sekunde uz pomoć motora snage 248 konja.

već se nalazi u prodaji, a moguće ga je kupiti za 109.000 dolara.

Fisker Karma

Karma je električni sportski sedan sa četvero vrata. Fisker Karma je prvi luksuzni plug-in hibrid na svijetu. Karakterizira ga Q-Drive pogon.

Jedno punjenje litij-ionskih baterija bit će dovoljno za 80 kilometara vožnje bez kapi benzina, a dva elektromotora imaju ukupno 408 konjskih snaga.

Ako se potroši struja iz baterija, mali benzinski motor (nije objavljen obujam) preko generatora puni baterije, struja zatim ide u elektromotore i snaga naposlijetku dolazi do stražnjih kotača. Simply.

Performanse su sportske - oko 6 sekundi do stotke, maksimalna brzina preko 200 km/h.

Chevrolet Volt

Proizvodni Volt nije hibridno vozilo, već potpuno nova klasa automobila – “E-REV” ili električno vozilo produžene autonomije vožnje. Ovo je prvi automobil u povijesti koji koristi električnu energiju kao svoj primarni izvor energije, opremljen s 16 kWh, litij-ionskim paketom baterija u obliku slova “T”. Nakon 60 KM, motor za produženje autonomije vožnje, pokrenut benzinom ili E85 Etanolom, generira dodatnu količinu električne energije koja pokreće Volt još stotinama kilometara.

Toyota Prius Plug-In

Hibridni Prius Plug-in konceptni automobil je najnovije razvojno postignuće u programu Toyota Plug-in vozila. Izdanak posljednje generacije modela Prius, predstavlja značajna poboljšanja na Toyota HSD sustavu. Kombinira litij-ionsku bateriju velike izlazne snage i Hybrid Synergy Drive® za osiguranje duže vožnje samo na struju u EV načinu rada.

Hibridni Prius Plug-in Hybrid konceptni automobil može se napuniti preko klasične električne utičnice za samo 1,5 sat. Njegova litij-ionska baterija osigurava snažno, lako ubrzanje i maksimalnu brzinu od 100 km/h kada se vozi u EV načinu rada.

Sa potpuno napunjenom baterijom, hibridni Prius Plug-in konceptni automobil može prijeći otprilike 20 km u EV načinu rada – što je 10 km više u odnosu na svog hibridnog prethodnika s nikal-metalnom baterijom. Za veće udaljenosti, hibridni Prius Plug-in konceptni automobil radi kao normalno pravo hibridno vozilo.

Nissan Leaf

Nissan Leaf je prvi električni automobil na svijetu kojeg istovremeno odlikuje priuštivost i mogućnost ispunjavanja dnevnih zadaća prosječnih korisnika. Upoznajte Nissan Leaf, potpuno električni automobil namijenjen masovnom tržištu, a nastao kao rezultat radikalne vizije budućnosti i decenija dugog istraživanja.

Nissan Leaf je pogonjen prednje smještenim električnim motorom koji razvija 80 kW (108 konjskih snaga) i zdravih 280 Nm momenta. Ubrzanje do 100 km/h spušteno je ispod 10 sekundi, dok je maksimalna brzina 140 km/h. Za napajanje se brine 48 modula litij-ionskih baterija ukupne snage 90 kW i kapaciteta 24 kWh. U kombinaciji sa regenerativnim kočenjem, baterije na jednom punjenju omogućavaju autonomiju od 160 kilometara. Ford Focus EV

Ford Focus BEV se odlikuje autonomijom od svega 120 km, koju vozilu omogućuje litij-ionska baterija kapaciteta 23 kWh, a baterija se može preko kućne 230-voltne utičnice kroz šest do osam sati.

Pogonski sklop je izradila kompanija Magna, a radi se o elektromotoru snage 105 kW (141 KS) i maksimalnog okretnog momenta 320 Nm, koji Focusu BEV omogućuje postizanje maksimalne brzine 135 km/h (radi uštede energije).