Evropa
0

Raste interes za električne i hibridne automobile

FENA
Najnoviji hibridni i čisto električni automobili privukli su veliku pažnju na prošlosedmičnom sajmu automobila u Ženevi, ali još ostaje bez odgovora pitanje koji od tih modela bi zaista mogli da se nađu u masovnoj proizvodnji.

Čak i Ferrari eksperimentiše sa zelenom tehnologijom. Kompanija navodi da je njen novi, blistavi model 599 Hykers, zadržao osjećaj sportske vožnje iako je mnogo štedljiviji od prethodnih, prenosi Glas Amerike.

Tojota je prikazala model "Auris," koji bi kroz nekoliko mjeseci trebalo da u Evropi zameni hibridni model "Prius." Na pitanje da li je masovni opoziv Toyotinih automobila naškodio ugledu priusa, analitičarka autoindustrije Rebecca Lindland je odgovorila da nije.

"Hibrid nije postala prljava riječ, ali je pitanje koliko su takva vozila popularna. U Americi je 2008. na njih otpadalo 2,4 posto tržišta, a 2009, 2,7. Uspon je slab, pa za sada 97 odsto kupaca još kupuje klasična vozila," rekla je ona.

Jedan od električnih automobila koji se već dvije godine uspješno prodaju je američki roudster "Tesla." U Ženevi je prikazan novi prototip, konstruisan u saradnji sa švicarskim proizvođačem satova TAG Heuer. Tesla dostiže brzinu od 201 kilometara na sat, a cijena mu je oko 100 hiljada eura.

"Ovo nije običan električni auto. Brzinu od 100 kilometara na sat postiže za 3,8 sekundi, a sa punim baterijama prelazi 393 kilometra, naravno u zavisnosti od uvjeta vožnje. Ovo je auto koji možete da vozite svakoga dana," izjavio je glavni dizajner kompanije Tesla Franz von Holzhausen.

Švajcarska kompanija Protoskar, izložila je u Ženevi svoj prototip "Lampo 2," koji sa punjenjem od samo 10 minuta može da pređe 100 kilometara. Ali njen direktor, Marco Piffaretti, priznaje da čisto električnih automobila još dugo neće biti u većim količinama.

"Kroz 10 godina mislim da još neće biti više od 10 do 15 posto električnih automobila jer je i kompanijama i kupcima potrebno vrijeme da se naviknu. Ali 10 ili 15 posto je ipak dobar broj, koji bi do 2050. mogao da poraste i na sto posto," ocijenio je Piffaretti.

Pažnju posjetilaca uvijek privlače ekperimentalna vozila, kao što je djelo 28 studenata tehnike na Državnom univerzitetu, u Manhajmu, nazvano "Elmar." Uprkos neobičnom dizajnu studenti kažu kako se nadaju da bi, uz neke izmjene, takav auto takođe mogao da se nađe na ulicama.