Samo 100 primjeraka
2

SCC Tuatara je hiperautomobil sa 1.750 konjskih snaga

D. B.
Kompanija SCC je predstavila superautomobil pod nazivom Tuatara, koji razvija impresivnih 1.750 KS.

SCC Tuatara je imao dug put do proizvodnje, prvobitno je najavljen prije gotovo 10 godina, ali su različite poteškoće odgodile proizvodnju, a time i isporuku kupcima. Međutim, to se promijenilo prošle godine kada je kompanija SCC, odnosno Shelby SuperCars pokazala svoj prvi produkcijski automobil na Sajmu automobila u Philadelphiji. To je ujedno i prvi od 100 primjeraka superautomobila Tuatara.

Automobil pokreće 5,9-litarski V8 twin-turbo motor koji razvija 1.750 KS, a ta snaga se prenosi na točkove putem robotiziranog CIMA sedmostepenog mjenjača koji mijenja stepene brzine za manje od 100 milisekundi. Automobil je težak 1.247 kg, a koeficijent otpora zraka iznosi 0.279.

Karoserija je napravljena od karbonskih vlakana, kao i monokokna šasija. Na dizajnu i aerodinamici je radio Jason Castriota koji potpisuje dizajn Ferrarijevih i Maseratijevih modela.

U unutrašnjosti se nalazi infotainment sistem s ekranom osjetljivim na dodir, klima-urešaj, vrhunski audio sistem, specijalni upravlja, prozori imaju podizače. Pomenuti ekran omogućava pristup modovima vožnje, dijagnostici vozila, zabavnom sistemu i slično. Iza upravljača su lopatice za promjenu stepena brzine, a na upravljaču je svjetlosni indikator.

SCC će proizvesti svega 100 primjeraka hiperautomobila Tuatara. Cijena nije objavljena, ali se špekuliše da će jedan koštati 1,3 miliona dolara. Ovo je važan model za SCC jer je nasljednik modela SCC Ultimate Aero, nekadašnjeg vlasnika Guinnessovog rekorda za najbrži automobil. Tu titulu mu je oduzeo Bugatti Veyron Super Sport. Tuatara navodno može dostići brzinu od 483 km/h.