Prijetnja rivalima
23

Renault otkrio izgled pete generacije modela Clio

Klix.ba
Samo dan nakon što su objavljene fotografije unutrašnjosti pete generacije modela Clio Renault je otkrio i izgled eksterijera popularnog superminija.

Dizajn eksterijera ne predstavlja veliku promjenu u odnosu na odlazeći model, ali subkompaktni hatchback izgleda nešto bolje te se čini spremnim da "ukrade" kupce Volkswagenovog Pola i Fordove Fieste.

Dok je luksuzna Initiale Paris oprema nuđena ranije, R.S. Line paket je novi za model Clio te dolazi kako bi zamijenio opremu GT Line. Automobil izgleda zaista lijepo s brojnim detaljima inspirisanim Renault Sport odjelom, uključujući F1 letvicu i saćastu rešetku hladnjaka. Sportska varijanta dolazi sa 17-inčnim naplacima te unikatnim dizajnom branika prema kojem se razlikuje od ostalih verzija novog Clija.

Lista dodataka koje nudi Clio R.S. Line nastavlja se u unutrašnjosti gdje su drugačija sjedišta s boljom bočnom potporom, aluminijske papučice, sportski upravljač presvučen perforiranom kožom i ukrašen dvostrukim R.S. logom. Sve to dodatno uljepšava crveni konac.

Iako automobili svakom generacijom postaju sve veći i veći, situacija je drugačija s petom generacijom Clija. S dužinom od 4.048 mm je supermini zapravo za 14 mm kraći od prethodnika. Uprkos manjoj dužini, automobil je ipak prostraniji u unutrašnjosti jer je bolje "spakovan", a znatan doprinos je dalo i povećanje širine za 66 mm tako da ona sada iznosi 1.798 mm. Zapremina prtljažnika je povećana sa 300 na 391 litar, što je najbolji rezultat u klasi. Pretinci u unutrašnjosti pružaju dodatnih 26 litara zapremine.

Clio je niži za 30 mm tako da njegova visina sada iznosi samo 1.440 mm. Prvi put u historiji Clio ima deflektore na blatobranima s ciljem smanjenja potrošnje goriva, a full-LED prednja svjetla su standardna čak i u slučaju osnovnog modela.

Detalji o motorima zasad nisu poznati, ali nećemo morati čekati dugo jer će se rival Škodine Fabije pojaviti na Sajmu automobila u Ženevi u martu.