Aerodinamika i karbon
5

Radical predstavio SR10 XXR, isporuke tokom godine

D. B.
Radical je krajem decembra prošle godine predstavio model SR3 XX3 kao snažniju verziju jednog od svojih najpopularnijih proizvoda, a sada je ova britanska kompanija nadogradila SR10 na XXR specifikacije dodavajući aerodinamička i druga poboljšanja ovom snažnijem trkaćem automobilu.

Jednosjed sada ima nove otvore naprijed koji poboljšavaju aerodinamiku pri velikim brzinama, ali i pozitivno djeluju na upravljanje i hlađenje. Novost je i središnje peraje inspirisano LMP-om, koje također ima i SR3 XXR. Novi lagani točkovi te nova prednja dnevna svjetla "zaokružuju" poboljšanja standardne opreme ove optimizirane verzije modela SR10. Opciono kupci mogu dobiti karbonski spliter i difuzor, što dodatno smanjuje težinu automobila.

SR10 XXR pokreće 2,3-litarski turbopunjeni motor koji razvija 425 KS. Podsjetimo, SR XXR ima 1,5-litarski motor koji isporučuje 232 KS.

Radical je u slučaju novog automobila obećao manje troškove održavanja i duži vijek motora.

Oni koji već imaju SR10 mogu unaprijediti svoj automobil na XXR specifikacije zahvaljujući novom XXR Evolution Pack paketu. Ovaj paket uključujue aerodinamičke optimizacije, nove felge i optimizirano hlađenje, a opciono su dostupni karbonski dijelovi.

SR10 je prvobitno predstavljen 2020. godine, a od tada je Radical prodao više od 100 primjeraka trkaćeg automobila u stilu prototipa. Proizvodnja modela SR10 XXR počinje na proljeće, dok se isporuke očekuju tokom godine. Radical trenutno ima više od 30 distributera u više od 20 zemalja širom svijeta, a najveće tržište su SAD.