{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena produkcijska verzija Chevroleta Volt

S
16.9.2008. u 18:11
0
0
Predstavljena produkcijska verzija Chevroleta Volt
0
Predstavljena produkcijska verzija Chevroleta Volt
Danas je General Motors zakoračio u svojih drugih stotinu godina postojanja predstavljanjem produkcijske verzije dugoočekivanog vozila Chevrolet Volt koje omogućuje 60 kilometara vožnje na električni pogon bez potrošnje benzina i štetnih emisija, s produženim dosegom od nekoliko stotina dodatnih kilometara.
"Predstavljanje produkcijske verzije Volta odličan je način da uđemo u naše drugo stoljeće", rekao je Rick Wagoner, predsjednik Uprave i CEO General Motorsa. "Volt predstavlja GM-ovu okrenutost budućnosti ... upravo onakve tehnološke inovacije koje ova industrija treba kako bi valjano odgovorila na današnje i sutrašnje izazove koji se tiču energije i okoliša."

Forma slijedi funkcionalnost

Dizajn produkcijskog Volta naslanjao se na originalni konceptni model predstavljen 2007. godine na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

Aerodinamičnost ima vrlo značajnu ulogu u povećanju voznog dosega, pa su GM-ovi dizajneri za produkcijsko vozilo kreirali aerodinamički vrlo učinkovit dizajn. Mnogi elementi dizajna preuzeti su s konceptnog modela na produkcijski Volt, uključujući zatvorenu prednju masku, sportski izgled, dizajn stražnjeg dijela, vanjske retrovizore itd. Voltov zaobljen prednji dio, zaobljeni uglovi i rešetka su funkcionalni, omogućujući da se zrak lako kreće oko automobila. U stražnjem dijelu, oštri bridovi i posebno dizajniran spojler omogućuju da zrak brzo sklizne s površine vozila. Oštar kut prednjeg i stražnjeg vjetrobranskog stakla smanjuju turbulencije i trenje.Radeći s GM-ovim stručnjacima za aerodinamiku na oblikovanju Volta, dizajnerski i inženjerski timovi razvili su jedno od najaerodinamičnijih vozila u GM-ovoj bogatoj povijesti. Potrošene su stotine sati s Voltom u GM-ovim zračnim tunelima na testiranju i ponovnom testiranju dijelova kao što su prednji i stražnji paneli, stražnji spojler i bočni retrovizori. Poboljšanje aerodinamike omogućilo je GM-u da s Voltom ostvari cilj - 60 km dosega (MVEG krug testiranja) bez korištenja benzina i štetnih emisija.

U unutrašnjosti Volt nudi udobnost, praktičnost i sigurnost koju kupci očekuju od limuzine za četiri putnika te dolazi s cijelim nizom mogućih boja interijera, osvjetljenja i materijala - ova je ponuda kod Volta bogatija od bilo koje Chevroletovog vozila dosad. Moderne kontrole i privlačni materijali, dva zaslona s informacijama te multimedijski centar osjetljiv na dodir s integriranim kontrolama na upravljaču podižu Volt iznad svih drugih vozila na tržištu.

Još neke Voltove tehnološke značajke su:
• LCD zaslon s instrumentima kojega vozač može podesiti prema vlastitim preferencijama
• Standardno 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji prikazuje informacije o vozilu
• Kontrole za klimatizaciju i multimedijski sustav osjetljive na dodir
• Kao opcija, navigacijski sustav s ugrađenim diskom za pohranu karata i glazbe
• Standardno Bluetooth za komunikaciju s mobilnim telefonima te USB/Bluetooth za streaming glazbe

Novo doba u razvoju osobnih vozila

Volt je predvodnik doba elektrifikacije automobila jer otvara novu kategoriju vozila poznatih kao E-REV - Extended-Range Electric Vehicle ili električno vozilo s produženim dosegom.

Volt uvijek koristi struju za pokretanje svojih kotača, pri bilo kojim brzinama. Za putovanja do 60 km pogoni ga isključivo struja iz njegove ugrađene litij-ionske baterije kapaciteta 16 kWh. Kada se baterija istroši, počinje raditi generator kojega pogoni benzin ili E85 etanol, i daje struju potrebnu za pokretanje Volta. Ovaj način rada produžuje Voltov domet za daljnjih nekoliko stotina kilometara, do ponovnog punjenja baterije. Za razliku od uobičajenih vozila na baterijski pogon, s Voltom nema straha od pražnjenja tako da vozači mogu biti mirni - neće ostati na cesti zbog potrošene baterije.Volt se pri punjenju priključuje u standardnu kućnu 220-voltnu utičnicu pri čemu inteligentna tehnologija omogućuje punjenje Voltove baterije u manje od tri sata. Vrijeme punjenja smanjuje se ako baterija nije bila posve ispražnjena. GM procjenjuje da će kompletno punjenje baterije tijekom noći, kojim će se moći voziti 60 km, koštati manje od jednog eura.

Naboj električne vožnje

Volt nudi dinamične i iznimno tihe vozne performanse - više od 220 litij-ionskih ćelija, koliko ih ima u Voltovoj bateriji, daju dovoljno snage za to. Voltov električni pogon daje snagu ekvivalentnu 150 KS, 370 Nm okretnog momenta te maksimalnu brzinu 161 km/h. Motor gotovo uopće ne buči, pa je u kombinaciji s posebnim materijalima koji prigušuju zvukove Volt iznimno tih automobil za vožnju.GM predviđa da će vožnja Voltom koštati oko dva eurocenta po kilometru na baterijski pogon, u usporedbi s 12 eurocenta koliko košta kilometar vožnje na benzin, uz cijenu benzina od 1,50 EUR po litri. Za prosječnog vozača koji vozi 60 km dnevno (ili 22.000 km godišnje) to znači uštedu od 2.200 EUR na godinu. Uz punjenje noću kada je cijena struje niža, GM predviđa da će kilometar na električni pogon u Voltu koštati samo šestinu troška uobičajenih automobila na benzin.

Volt će se proizvoditi u GM-ovom pogonu Detroit-Hamtramck zahvaljujući povoljnim uvjetima koje je GM dogovorio s predstavnicima tamošnje vlasti. Proizvodnja će početi krajem 2010. godine za modele koji će se prodavati u Sjedinjenim Državama. Cijene još nisu objavljene.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: