Novi hibrid iz BMW-a
0

Predstavljen X6 ActiveHybrid

Sarajevo-x.com
BMW je napokon i zvanično predstavio X6 ActiveHybrid koji je u konceptnoj formi najavljen još uz svjetsku premijeru običnog X6 modela. Kao što se može i očekivati od BMW-a njihov novi hibridni automobil je prepun napredne tehnologije.

Ono čime se X6 ActiveHybrid prije svega ističe je pogonski sklop u čijem srcu je snažni 4,4-litarski V8 benzinski motor sa prednabijanjem zraka koji isporučuje 400 KS, dok mu ujedno pomažu dva sinhronizovana elektromotora nominalne snage 91 i 86 KS. Ovaj odličan spoj snažnog benzinskog motora sa moćnim elektromotorima omogućava odlične performanse, pa tako X6 ActiveHybrid ispunjava sva očekivanja za jedan BMW i ubrzava do 100 km/h za samo 5,4 sekunde.

Ono što je važnije u slučaju hibridnih automobila je sama potrošnja goriva i emisija ugljendioksida. Tako u BMW-u obećavaju da ActiveHybrid u poređenju sa običnom verzijom koja je pogonjena samo benzinskim motorom omogućava čak do 20 odsto manju potrošnju goriva u mješovitom režimu vožnje. Slično poboljšanje je ostvareno i u smanjenju emisije CO2, pa tako X6 ActiveHybrid u atmosferu izbaci 231 gram Co2 na svaki kilometar, što je zaista odličan rezultat za ovako velik i snažan automobil.

Sam hibridni sistem funkcioniše zahvaljujući dvostaznom mjenjaču koji povezuje benzinski motor sa elektromotorima, a koji taj zadatak obavlja uz tri kompleta planetarnih zupčanika i četiri višelamelna kvačila. Tako se pri nižim brzinama koristi samo jedan elektromotor, dok se pri potrebi za više snage aktivira drugi elektromotor koji pokreće benzinski motor. Ovaj sistem tako od X6 ActiveHybrida čini pravim hibridnim automobilom jer je u stanju da se pokreće samo uz pomoć elektromotora do brzine od 60 km/h.

Električna energija se pohranjuje u NiMH baterija kapaciteta 2,4 kWh, a one se dopunjavaju kroz regeneraciju energije ostvarene kroz kočenje. Također baterija ima i svoj sistem rashlađivanja tekućinom, što omogućava optimalnu radnu temperaturu, kao i duži period pohrane energije u težim uslovima eksploatacije.

Uz izuzetno napredan i složen hibridni pogonski sklop X6 ActiveHybrid se ističe i tehnološkim poslasticama kao što su električni servo uređaj upravljača, automatski Start/Stop sistem pokretanja i gašenja motora, poboljšan aktivni ovjes, ojačan i olakšan kočni sklop kao i posebno oblikovani laki naplaci.

Zvaničnu svjetsku premijeru BMW-ov važan novi hibridni automobil imaće na predstojećem sajmu automobila, dok će postavljane mjerila u klasi započeti sa prodajom koja je planirana već krajem ove godine.

BMW
Vezani članci