Narudžbe su otvorene
5

Predstavljen Teslin obnovljeni Model 3 Performance s 517 KS

D. B.
Kompanija Tesla je zvanično predstavila poboljšani Model 3 Performance, koji koristi najnovije mogućnosti proizvodnje i inženjeringa. Kompanija tvrdi da je rezultat "savršen automobil za svakodnevnu vožnju koji ima visoke performanse".

Model 3 Performance je dobio novu pogosku jedinicu koja pruža poboljšanje od 22 posto u kontinuiranoj snazi, kao i povećanje vršne snage od 32 posto. Maksimalni obrtni moment je također povećan za 16 posto, dok je potrošnja energije smanjena za oko 2 posto.

Zahvaljujući ovim promjenama, pogonski sistem na sva četiri točka, koji čine dva elektromotora, isporučuje 517 KS i 741 Nm obrtnog momenta, što omogućava automobilu da od 0 do 96 km/h ubrza za 2,9 sekundi te dostigne maksimalnu brzinu od 262 km/h. S jednim punjenjem baterije može preći 476 km.

Pored poboljšanog pogona, Tesla ističe i "sposobniju šasiju orijentisanu na performanse", no nije otkriveno previše detalja. Poznato je da je automobil opremljen komponentama koje smanjuju masu te istovremeno povećavaju krutost, a dobio je i "prilagodljive amortizere s a šupljim klipnjačama, višestruki stabilizator, čelične opruge ultra visoke čvrstoće te čvršće gornje nosače ovjesa.

Prilagodljivi amorizeri se podešavaju u relanom vremenu te imaju tri različita mode, Standard, Sport i Track. Mod Track je napredniji te integriše kontrolu motora i ovjesa, hlađenje pogona i teslin Vehicle Dynamics Controller sistem u jedan ujedinjeni sistem. rezultat su predvidljivije iskustvo vožnje i povećana preciznost. U Tesli su prilagodili podešavanja kontrole stabilnosti kako bi omogućili vozaču više slobode da istražuje granice automobila.

Kada je riječ o podjeli obrtnog momenta, više je orijentisan nazad, a Model 3 Performanse je opremljen novim standardnim kočionim pločicama (spremnim za stazu) te 20-inčnim felgama s gumama Pirelli P Zero 4 visokih performansi, koje su karakteristične za Teslu. Ove gume imaju niži otpor kotrljanja i nude udobniju vožnju.

Novi model donosi i drugačiji dizajn, koji slijedi korake standardnog modela. Tu su više sportski branici, novi prednji spliter i spojler, kao i agresivni difuzor. Zahvaljujući ovim promjenama automobil izgleda bolje, ali one ujedno poboljšavaju njegovu aerodinamiku. Otpor zraka je smanjen za 5 posto, a uzgon za 36 posto.

U unutrašnjosti su nova sportska sjedišta s unaprijeđenim bočnim potporama, koja imaju funkciju podešavanja u 12 smjerova te mogućnost grijanja i hlađenja. Također, unutrašnjost je tiša i udobnija zahvaljujući akustičnom staklu i boljoj izolaciji. To je dio end-to-end NVH (Noise Vibration and Harshness) programa, koji osigurava bolju zvučnu izolaciju.

Kupci mogu računati na karbonske detalje i ozvučenje sa 17 zvučnika, kao i na 15,4-inčni infotainment sistem te 8-inčni ekran za putnike na stražnjem sjedištu.

Tesla Model 3 Performance se već može naručiti, a isporke počinju u maju ili junu. Osnovna cijena iznosi 52.990 dolara.