Renault Megane RS Trophy, 265 KS
0

FOTO / Predstavljen još brži i snažniji Megane RS

Sarajevo-x.com
Renault, tačnije odjel Renault Sport, je nakon dužeg iščekivanja konačno predstavio i snažniju verziju svog popularnog Meganea RS. Iako je i u osnovnoj verziji sa 250 KS Megane RS jedan od najbržih kompakta današnjice, Renault Sport uvijek voli pomjerati granice performansi, pa iako novi Megane Trophy nije radikalan poput modela R26.R prethodne generacije, sigurno je da nudi još više performansi i zabave.

Tako novi Megane RS Trophy sada nudi 265 KS i 360 Nm okretnog momenta, što je 15 KS i 20 Nm više nego što proizvodi motor standardnog RS modela.

Megane RS Trophy tako ima odnos snage i težine od 5.09 kg po jednoj konjskoj snazi, dok specifična snage po litru radne zapremine iznosi 132.5 KS. Renault Sport je do ovih dodatnih performansi došao povećanjem pritiska na turbo punjaču za 0,2 bara, tačnije na ukupnih 2,5 bar-a, ali i preoblikovanjem usisnog dijela kako bi se omogućio efikasniji protok zraka.

Megane RS Trophy od 0 do 100 km/h sprinta za samo 6,0 sekundi, što i nije posebno veliko poboljšanje u odnosu na 6,1 sekundi za koliko ubrzava standardni model. Ni maksimalna brzina sa dodatnih 4 km/h, do 254 km/h, nije posebno povećana, ali Renault Sport ističe da se u slučaju ovog modela više posvetio upotrebljivošću performansi, nego samim nominalnim vrijednostima koje u praktičnoj upotrebi i ne znače mnogo.

Megane Trophy se ističe i drugačijim izgledom, zahvaljujući detaljima poput crnog krova, posebnih naljepnica, novog zadnjeg spojlera, ali i 19-inčnih crnih naplataka sa crvenim obrubom. Osim upečatljive žute Sirius boje, RS Trophy će biti ponuđen i u Glacier White, Etoile Crno i Cassiopée Grey bojama.

Svoju zvaničnu svjetsku premijeru Renault Megane RS Trophy će imati 17. juna na prigodnom događaju Renault Sport Day na Nürburgringu u Njemačkoj.

Megane RS Trophy će biti dostupan za narudžbe već od 20. juna, ali isključivo na tržištima u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Švicarskoj, Austriji i Sloveniji. Cijena Meganea Trophy u Francuskoj počinje od 35.500 eura.