Igračka za stazu
1

Predstavljen Ariel Atom 4 s motorom Honde Civic Type R

Klix.ba
Iako se na prvi pogled možda ne može zaključiti da se radi o novom Ariel Atomu, ipak je riječ o potpuno novorazvijenoj "igrački za stazu".

Četvrta generacija Ariel Atoma posjeduje tubularnu šasiju s dužim glavnim i dijagonalnim cijevima, zbog čega je čvrstoča u odnosu na prethodnika povećana za 15 posto. Promjene šasije su omogućile više prostora za vozača i suvozača, a veći rezervoar goriva omogućava domet od 482 km s jednim punjenjem.

U srcu Ariel Atoma 4 je 2,0-litarski motor s turbopunjačem koji isporučuje 320 KS i 420 Nm obrtnog momenta, a koji pokreće i Hondu Civic Type R. Ipak, tu je Arielova vlastita ECU jedinica, a Atom od 0 do 96 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi, od 0 do 161 km/h za nevjerovatnih 6,8 sekundi, dok njegova maksimalna brzina iznosi 261 km/h.

Od snažnijeg Atoma V8 su preuzeti launct i traction control sistemi koji će biti ponuđeni kao opcija. Snaga četverocilindričnog motora se prenosi na stražnje točkove preko 6-stepenog manuelnog mjenjača s diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Atom posjeduje 16-inčne prednje i 17-inčne stražnje naplatke, a dobio je i poboljšan ovjes s Bilstein amortizerima ili opcionim Ohlins komponentama. Uz doplatu se mogu dobiti točkovi od karbonskih vlakana koji su lakši za 50 posto u odnosu na naplatke od legura.

Karoserija je napravljena od karbonskih vlakana te je podešena kako bi se smanjio otpor zraka i povećao downforce, ali i optimizirao dotok zraka do usisnika, međuhladnjaka i hladnjaka.

Cijena je poznata samo za britansko tržište te se kreće od 39.975 funti. Godišnje će se proizvoditi svega 100 primjeraka.