210 primjeraka
8

Predstavljen Aston Martin Rapide AMR s 595 KS

Klix.ba
Snažni Aston Martin Rapide AMR će biti labuđi pjev četverovratnog sedana čija se prodaja završava 2020. godine.

Ovo je drugi model Aston Martinovog podbrenda AMR ove godine, jer je DB11 AMR predstavljen prošlog mjeseca.

Rapide AMR košta 194.950 funti, odnosno 45.450 funti više u odnosu na standardni Rapide S. On je dizajnom ostao vjeran konceptu predstavljenom na Sajmu automobila u Ženevi 2017. godine. Rešetka hladnjaka podsjeća na Vantage AMR Pro namijenjen isključivo stazama za utrke, a okrugla dnevna svjetla su slična posljednjim modelima Zagato.

AMR verzija je zadržala 6,0-litarski V12 atmosferski motor, ali je njegova snaga povećana sa 545 na 595 KS. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h, dok standardni model Rapide S može ubrzati do 326 km/h.

Povećanje snage je postignuto povećanjem usisnika zraka, kao i kalibracijom motora i mjenjača. Rapide AMR je dobio i poboljšani ovjes, a optimizirana je i aerodinamika zahvaljujući spliteru, pragovima, stražnjem difuzoru i lip spojleru na poklopcu prtljažnika. Osim toga, novi poklopac motora posjeduje velike ventilacijske otvore od karbonskih vlakana.

Rapide AMR je za 10 mm niži od modela Rapide S, a njegovi prilagodljivi amortizeri su poboljšani tako da je automobil "fokusiraniji, agilniji i dinamičniji".

Automobil je dobio i nove karbon-keramičke kočnice i 21-inčne naplatke s Michelin Super Sport gumama. Diskovi promjera 400 mm s kočionim kliještima sa šest klipova nalaze se naprijed, dok su nazad diskovi promjera 360 mm s kočionim kliještima sa četiri klipa. Za hlađenje kočnica se koristi sistem hlađenja posuđen od Vanquisha S.

Postoje tri šeme dizajna, a to su Standard, Silhouette i Signature. Treća podrazumijeva Stirling zelenu boju sa lime zelenim detaljima i linijom.

U unutrašnjosti je duga centralna konzola napravljena od karbonskih vlakana, dok su sjedišta presvučena Alcantarom. Svi automobili posjeduju AMR logo na sjedištima, kao i AMR pločicu na pragovima.

Šef Aston Martina Andy Palmer je rekao da su "poboljšane performanse, oštrija dinamika i snažniji dizajnerski jezik" podigli Rapide na novi uzbudljiv nivo.

Rapide AMR je ograničen na 210 primjeraka, a prve isporuke kupcima se očekuju najesen.

Rapide S će se prodavati do 2020. godine, kada će ga indirektno zamijeniti Aston Martinov prvi SUV DBX.