Spremna generacija C7
6

FOTO / Predpremijera nove Chevrolet Corvette

Klix.ba
Špekulacije o novoj generaciji Chevrolet Corvette definitivno su dostigle vrhunac. Ovaj vrlo važan, ako ne i najvažniji, američki sportski automobil svoju sedmu generaciju zvanično će dobiti na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, ali vec sada su dostupne informacije i fotografije koje su vrlo bliske zvaničnim.

Samo nekoliko sedmica prije zvanične svjetske premijere u Detroitu pojavilu su računarski generisani renderi Corvette C7 koji su nastali zahvaljujući brojnim špijunskim fotografijama, te koji bi trebali u velikoj mjeri odgovarati automobilu koji će biti uskoro predstavljen.

Iako je Corvette C7 prema planovima iz 2007. godine trebala biti radiklano drugačija i sa centralno smještenim motorom, ekonomska kriza i bankrot GM-a su značajno promjenili taj plan. Tako C7 dolazi kao evolucijski nastavak na generaciju C6, ali iz Chevroleta tvrde da je tek koncepcija velikog V8 motora koji pogoni zadnje točkove ostala kao poveznica s prethodnim modelom. Odgovorno tvrde da su ovaj put napravili auto koji sa trona može skinuti Porsche.

Napredna i vrlo lagana konstrukcija uz obilnu upotrebu aluminijuma i karbonskih vlakana učiniće novu Corvette drastično lakšom i upravljivijom nego prije, ali je pohvalno i to da su Chevrolet i njihov dobavljač poradili na samoj tehnologiji izrade panela od karbonskih valakana, pa je sam proces njihove proizvodnje sada 60 odsto jeftiniji nego prije.

Iako je zadržana koncepcija velikog i snažnog motora, novi 6,2-litarski V8 pršti od nove tehnologije zahvaljujući kojoj se može pohvaliti odličnim performansama ali i efikasnošću. Očekuje se da će ovaj motor u novj Corvette proizvoditi više od 450 KS, te da će zahvaljujući deaktivaciji cilindara u manje zahtjevnom režimu vožnje biti vrlo štedljiv i upotrebljiv u svakodnevnoj vožnji.

Ostali detalji i zvanične informacije o novoj Corvette mogu se očekivati tek nakon njene primjere u Detoritu, a prema prvim procjenama kada stigne na tržište biće za oko 9 odsto skuplja od modela kojeg nasljeđuje.

Vezani članci