Moć novca
8

Posljednji unikat iz Maranella je Ferrari SP3JC

Klix.ba
Najnovija kreacija Ferrarija za kupca koji je bio spreman da plati za posjedovanje jedinstvenog primjerka automobila zasnovana je na GT modelu F12tdf.

Pored standardne ponude u Ferrariju su za adekvatan iznos novca odnedavno spremni da naprave i unikatne modele automobila u čijem nastanku učestvuje i budući sretni vlasnik.

Posljednji jedinstveni Ferrari nosi prilično neinspirativnu oznaku SP3JC, a beskompromisni Roadster nastao je na osnovici posebnog modela F12tdf koji je od 2015. do 2017. godine proizveden u 799 primjeraka i smatra se jednim od najčudesnijih Ferrarija svih vremena.

Unikatnu dvobojnu egzotiku (na kojoj nema ni naznaka crvene boje) pokreće atmosferski 6,3-litarski V12 motor koji razvija 780 konjskih snaga pri 8.500 obr/min i 705 Nm obrtnog momenta pri 6.250 obr/min, a kupac je pored Roadster karoserije i posebnih točkova insistirao i na staklenim elementima koji otkrivaju inžinjerijski dragulj koji se krije ispod dugog poklopca motora.

Prijenos snage na zadnju osovinu i u ovom slučaju obavlja se posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila, a cijena i performanse automobila nisu objavljeni. Podjećanja radi, Ferrari F12tdf od 0 do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi i razvija 340 km/h.