Noviteti
20

Porsche Road Tour 2016. prošao kroz BiH

Piše: E. T.
Foto: E. L./Klix.ba
Porsche je Bosnu i Hercegovinu i ove godine uvrstio među zemlje u kojima je održao Road Tour s kojim je dio svoje aktuelne ponude "uživo" približio publici. Bili smo na itinereru Sarajevo-Bijambare-Sarajevo gdje smo probali modele: 718 Boxster S, 911 Carrera S Cabrio, 911 Turbo S, Panamera S E-Hybrid i Cayenne Turbo S.

Svi koji su učestvovali na probnoj vožnji imali su priliku (djelimično) provjeriti šta nudi aktuelni Porsche 911 Turbo S (580 KS), ali i jednako zanimljivi "open-air" modeli 718 Boxster S (350 KS) i 911 Carrera S Cabrio (420 KS). Uz spomenuti izrazito sportski trio u konvoju su bili i hibridna sportska limuzina Panamera S, kao i najsnažniji SUV u trenutnoj ponudi Porschea, Cayenne Turbo S (570 KS).

Uz strogo diktiranu vožnju u koloni, čemu je dodatno doprinijela snažna kiša, nije nam ponuđeno mnogo prostora za adekvatno brz tempo i usputno isprobavanje uzdužnih i poprečnih g-sila (zbog čega se i prave istinski sportski automobili), ali smo koliko-toliko uspjeli provjeriti zašto je Porsche bio i ostao jedna od najcjenjenijih automobilskih kompanija za koju, vjerovatno, znaju u svakom kutku svijeta.

Jedno je sigurno: bez obzira na klasnu pripadnost, svaki se Porsche može pohvaliti sjajnim ukupnim performansama i izvanrednom preciznošću upravljanja. Pored "vrckave" turbo Carrere S s pogonom preko zadnje osovine i monstruozno snažnog 911 Turbo S (od 0 do 100 km/h ispod 3 sekunde), nama se nekako najviše dopalo ono što nudi novi 718 Boxster S koji su u inžinjerijskom timu Porschea definitivno napravili ne zaboravljajući da "težina ubija radost". S centralno smještenim (zvučnim) 2,5-litarskim četverocilindarskim turbo motorom, lagani superupravljivi Boxster S izvanredno je pokazao da i nije sve u konjskim snagama.

Zvijezda šarene bučne kolone svakako je bio 911 Turbo S. U svom posljednjem izdanju, s PDK mjenjačem koji iz jednog u drugi stepen prenosa prebacuje nadrealno brzo, Turbo S je iznova pokazao da je "über Porsche" za svaki dan.

U skladu s današnjim trendovima tržišta, vjerovatno najpoznatiji i najprisutniji Porsche na našim prostorima je Cayenne koji je u svom aktuelnom (najsnažnijem) izdanju pokazao da je i dalje na samom vrhu SUV-ova koji nude performanse sportskih automobila.

Rezultati prodaje kažu da među najpopularnije modele Porschea spada i sportska limuzina Panamera. Probali smo hibridnu verziju prve generacije koja u kombinaciji trolitarskog 6-cilindarskog benzinskog i elektromotora nudi više od 420 konjskih snaga. Nikad nam se nije dopadao izgled Panamerine karoserije, ali je činjenica da nema mnogo automobila u kojima četiri osobe mogu brže i udobnije putovati iz tačke A u tačku B.