Noviteti
35

Porsche objavio fotografije i detalje druge generacije modela Panamera

Klix.ba
Iako smo ranije zahvaljujući "curenju" fotografija iz kompanije Porsche mogli vidjeti kako će izgledati druga generacija modela Panamera, njemački proizvođač je objavio prve zvanične fotografije i sve detalje luksuznog sedana.

Panamera sada ima niz motora s turbopunjačima, a svaki model je moguće dobiti s pogonom na sva četiri točka i osmostepenim dual-clutch mjenjačem. Panamera 4S posjeduje 2,9-litarski V6 biturbo motor, koji razvija 434 KS pri 550 Nm obrtnog momenta. Ako se kupci odluče za Sport Chrono paket opreme, automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,2 sekunde. Porsche uvijek rado nudi svojim mušterijama više snage, tako da Panameru Turbo pokreće 4,0-litarski V8 biturbo motor koji isporučuje 542 KS pri 770 Nm obrtnog momenta. Ovaj model do "stotke" stiže za 3,6 sekundi. Što se tiče Panamere 4S Diesel, tu je V8 biturbo motor koji nudi 416 KS pri 850 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h su potrebne 4,3 sekunde (sa Sport Chrono paketom).

Osim poboljšanih motora, Panamera je dobila poboljšani adaptivni zračni ovjes, a kupci opciono mogu dobiti i mogućnost upravljanja i preko stražnje osovine. Tu je i novi InnoDrive sistem koji je zapravo kombinacija navigacijskog sistema, radara i videa. Porsche tvrdi da ovaj sistem može izračunati savršenu kombinaciju gasa i odabira brzina za tri kilometra ceste ispred automobila.

Panamera se može pohvaliti elegantnijim dizajnom te pomalo izgleda kao izduženi model 911. Sedan je malo porastao te je duži za 34 mm od prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je veće za 30 mm.

U unutrašnjosti preovladava visoka tehnologija. Postavljena su dva 7-inčna digitalna ekrana s bočnih strana analognog brojčanika. Tu je i 12,3-inčni ekran osjetljiv na dodir na centralnoj konzoli. Putnici u stražnjem dijelu automobila posjeduju zaseban infotainment sistem, kao i kontrole klime.

Kupci u Evropi mogu već naručiti Panameru, a cijena se kreće od 113.027 eura za 4S, 116.954 eura za 4S Diesel te 153.011 eura za Turbo. Prve isporuke se očekuju u novembru.