Auto Show 2009.
0

Porsche predstavio Panameru u Šangaju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U Šangaju je u nedjelju navečer otvoren sajam automobila na kojem će biti predstavljeno 13 novih modela. Kina je tako postala jedna od rijetkih zemalja u kojima, uprkos globalnoj finansijskoj krizi, tržište automobila raste.

Kako piše BBC, automobilska industrija ovaj je sajam ranije smatrala marginalnim, međutim, ove godine će na sajmu u Šangaju učešće uzeti brojne domaće i strane kompanije.

Kina je od Sjedinjenih Američkih Država uzela primat kad je u pitanju tržište automobila, i to tako što kupcima u ovoj zemlji vlada pruža razne pogodnosti kad se odluče na kupovinu novog vozila.

Recesija je, na drugoj strani, evidentna u trenutnom stanju na američkom i evropskom tržištu.

Njemački proizvođač auta Porsche na sajmu je javnosti predstavio luksuznu Panameru, svoj najvažniji projekat u posljednjih nekoliko godina, a Daimler AG remodelirani Mercedes-Benz S65 AMG sedan. U proizvodnju nove serije utrošeno je više od milijardu eura. Cijena Panamere trebala bi se kretati između 70 i 80 hiljada eura.

Organizatori su izjavili da će od 13 novih auta većina biti lokalni brendovi. Sajam automobila u Šangaju se održava od 20. do 28. aprila.