Noviteti
0

Porsche predstavio novi V8 biturbo motor

Klix.ba
Porsche je u Beču bez velike pompe predstavio potpuno novi benzinski biturbo V8 motor koji će se koristiti u narednoj generaciji modela Cayenne i Panamera.

U Porscheu još uvijek nisu otkrili radnu zapreminu svog novog V8 biturbo motora, ali je već potvrđeno da će motor imati opciju deaktiviranja rada pola od raspoloživih cilindara, koja će se moći koristiti u radnom režimu od 950 do 3.500 obr/min, čime bi se prosječna potrošnja goriva trebala reducirati do 30 posto.

Uz motor stiže i opcija start/stop, a inžinjeri su ga već u samom startu prilagodili za korištenje u eventualnim hibridnim kombinacijama. U ovisnosti od modela automobila u kojem će se koristiti, motor će se nuditi sa 8-stepenim konvencionalnim automatskim mjenjačem ili 8-stepenim mjenjačem sa dva kvačila.

Za sada je poznato da će u kombinaciji sa novom Panamerom Turbo motor razvijati 549 konjskih snaga, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosit će 770 Nm. Bez obzira na značajno povećanje snage u odnosu na stari 4,8-litarski biturbo V8 motor, novi motor imat će znatno manju prosječnu emisiju CO2.