Spreman za izazove
58

Porsche predstavio novi trkaći 911 GT3 R, na stazama od naredne sezone

E. L.
Razvoj novog trkaćeg "elfera“ na osnovici aktuelne Serije 992 počeo je 2019. godine, a premijerno će se pojaviti u trci izdržljivosti 24 sata Daytone koja će se voziti u januaru.

U Porscheovom odjelu u kojem su zaduženi za trkaće automobile otkrili su novi 911 GT3 R čiji je razvoj počeo 2019. godine, a novi trkaći "elfer“ zasnovan je na osnovici aktuelne Serije 992.

Očekivano, mnogo toga je unaprijeđeno u odnosu na prošli 911 GT3 R, a u Porscheu kažu da je s novim adaptivnim ovjesom, optimiziranom aerodinamikom i novim motorom GT3 R sada još stabilniji, upravljiviji i snažniji, ali i naglašavaju da će timovi imati manje troškova oko servisiranja automobila tijekom sezone.

Za pogon je zadužen atmosferski 6-cilindarski boxer motor čija je radna zapremina sa četiri povećana na 4,2 litra, a najveća snaga motora iznosi 565 konjskih snaga. Za distribuciju snage/obrtnog momenta na zadnju osovinu zadužen je sekvencijalni 6-stepeni mjenjač.

Novi 911 GT3 R svoj će premijerni nastup u trkama imati u januaru na trci IMSA šampionata 24 sata Daytone, a s novim pravilnicima FIA-e za Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti (WEC - World Endurance Championship) dobit će priliku da se bori za parče slave i na narednom izdanju čuvene trke 24 sata Le Mansa.