Noviteti
25

Porsche predstavio Macan koji ubrzava bolje od modela 911 Carrera

Klix.ba
Uz novi Performance Pack Porscheov crossover Macan Turbo pokreće 3,6-litarski biturbo V6 motor sa 440 konjskih snaga, što je dovoljno da osnovni Porsche 911 Carrera prilikom ubrzanja ostane iza njega.

Pored dodatnih 40 konjskih snaga koje su Turbo Macanu stigle uz Performance Pack, povećana je i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji sada iznosi 600 Nm. Spomenuto je dovoljno da crossover s pogonom preko obje osovine od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,4 sekunde, što je za 0,2 sekunde bolje od rezultata koji ostvaruje Porsche 911 Carrera.

Maksimalna brzina automobila iznosi 272 km/h, od 80 do 120 km/h potrebno mu je samo 2,9 sekundi, pa se Macan Turbo Performance Pack opravdano svrstava u kategoriju izrazito brzih automobila.

Performance Pack u dodatku donosi drugačiji izduvni sistem i adaptivni ovjes s kojim je automobil u svakom slučaju za 15 milimetara bliži podlozi. Povećan je i prečnik prednjih kočnih diskova (sa 360 na 390 milimetara), a zanimljivo je da u odnosu na standardni Macan Turbo nema nikakvih karoserijskih promjena.

U Porscheu za Macan Turbo Performance Pack traže malo manje od 7.000 eura u odnosu na cijenu standardne verzije, što zaista nije mnogo zbog onoga što pruža crossover od kojeg zaziru mnogi klasični sportski automobili.