200 primjeraka
6

Porsche predstavio 911 GT2 RS Clubsport: Samo za stazu

Klix.ba
Paralelno s predstavljanjem nove generacije besmrtnog modela 911 Porsche je za bogate entuzijaste predstavio i verziju najsnažnijeg modela iz Serije 991.2 koja se neće moći koristiti na javnim cestama.

Zasnovan na najsnažnijoj i najbržoj cestovnoj verziji iz odlazeće Serije 991.2 Porsche 911 GT2 RS Clubsport drugi je projekt trkaćeg odjela i poput ranije predstavljenog podsjetnika na legendarni trkaći model 935 (koji je također nastao na osnovici modela 911 GT2 RS) nije predviđen za korištenje na javnim cestama.

Iza olakšane karoserije brojčano ograničenog izdanja krije se namjenski ogoljena unutrašnjost obložena karbonom i alkantarom u kojoj je instaliran sigurnosni kavez s FIA homologacijom. Pored trkaćeg sjedišta, protivpožarnog sistema i specifičnog karbonskog upravljača tu je i specifična kontrolna tabla (display u boji) koja je "posuđena" iz trkaćeg modela 911 GT3 R.

Dodaci na aerodinamički optimiziranoj karoseriji uključuju novi zadnji spojler, veće otvore za zrak u prednjem odbojniku, karbonski krov sa sigurnosnim otvorom za evakuaciju, karbonski prednji poklopac i poklopac motora... Clubsport je u odnosu na standarni 911 GT2 RS lakši 155 kilograma.

Ispod zadnjeg poklopca i dalje je 3,8-litarski 6-cilindarski biturbo boxer motor čijih se 700 konjskih snaga na zadnju osovinu distribuira posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila, a pored podesivih elektronskih sistema prijanjanju će dodatno pomoći i gume za stazu (Michelin) na ojačanim felgama (10,5x18) s centralnim pričvršćivanjem.

Porsche će 911 GT2 RS Clubsport napraviti u 200 primjeraka. Cijena automobila iznosi 405.000 eura, a isporuke počinju u maju.