Noviteti
6

Porsche će u Ženevi predstaviti praktičniju Panameru Sport Turismo

Piše: E. T.
Iza dodatka Sport Turismo krije se Panamera u karavanskoj formi karoserije čija će produkcijska verzija premijerno biti predstavljena na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Dr. Stefan Utsch koji u Porscheu obavlja funkciju direktora za marketing i prodaju Panamere potvrdio je da će 5-vratna "shooting brake" Panamera Sport Turismo biti predstavljena na martovskom ženevskom okupljanju, a u prodajne će salone stići polovinom godine.

Utsch je također potvrdio da će produkcijski model biti skoro identičan konceptnom modelu koji se može vidjeti na fotografijama, a karakterišu ga znatno podignuta linija krova i adekvatno uspravljena peta vrata.

Iako je najveća potražnja za Panamerom u Kini, u Porscheu misle da će se njena karavanska verzija (što u smislu ponuđenog prostora u prtljažniku ovdje treba uzeti s rezervom) mnogo više svidjeti evropskim kupcima. Nije definitivno, ali i u karavanskoj Panameri u drugom redu za sada ostaju dva odvojena sjedišta.

Očekuje se da će Panameru Sport Turismo pokretati gama motora koji se nude uz ostale Panamere, a Porsche je neće nuditi s povećanim međuosovinskim rastojanjem koje se u verziji Executive može dobiti uz ostale Panamere.

U Porscheu ne odbacuju mogućnost da će se Panamera u budućnosti moći dobiti i u 3-vratnoj verziji sa skraćenim međuosovinskim rastojanjem, ali su ipak naglasili da su u ovom trenutku ponajviše fokusirani na započeti razvoj električnih automobila.