Noviteti
0

Pogledajte špijunske fotografije novog Boxtera

Sarajevo-x.com
Posljednje špijunske fotografije novog Boxtera su snimljene u Njemačkoj za vrijeme testiranja. Novi automobil je bio manje maskiran nego ikada prije, što znači da je njegov razvoj u završnoj fazi. Očekuje se da će biti predstavljen na ženevskom sajmu automobila 2011. godine.

Špijunirani novi model je možda na prvi pogled veoma sličan aktuelnom modelu, ali kao i budući 911, svaki panel novog Boxtera će biti nov i dosta lakši kako bi se težina svela na minimum. Tkanina krova će također biti drugačija.

Novi Boxter će biti duži i širi od trenutnog modela jer se planira napraviti prostor za dolazak "baby boxtera" koji će imati istu platformu kao i Audi R4.

Veće dimenzije automobila obećavaju i značajno povećanje prostora u unutrašnjosti te stabilnost prilikom ostvarivanja velikih brzina. Prednji dio će proći kroz značajne izmjene u dizajnu kako bi se povećala sigurnost pri nesrećama sa pješacima.

Budući Boxter će predstaviti i smanjene benzinske motore koji će također imati smanjenu emisiju CO2. Šef Boxtera Hans-Jurgen Wohler je početkom ove godine za magazin "Autocar" izjavio da bi se za pokretanje novog automobila mogao koristiti četverocilindrični motor ili trocilindrični motor sa turbopunjačem.

Najnoviji Porsche Boxter bi mogao imati između 180 i 200 KS, a emisija CO2 bi iznosila oko 180g/km, što je veoma važno jer EU konstantno vrši pritisak u svrhu očuvanja životne sredine.

Iz "Porschea" je jučer potvrđeno da je u toku razvoj tri Boxtera na električni pogon koji će se 2011. godine testirati u Njemačkoj.

Šef "Porschea" Michael Macht je rekao da će kompanija definitivno napraviti električne automobile, a prisustvo Boxtera u ovim testovima daje naznaku da bi se na tržištu mogao naći i električni model, piše "Autocar".