Noviteti
32

Peugeot u Frankfurtu: Svjetska premijera 308 GTi i konceptnog Fractala

Piše: Elvir Zubović
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Peugeot je na sjamu automobila u Frankfurtu naglasak stavio na svom sportskom nasljeđu i svom nastojanju da podignu nivo kvaliteta svojih automobila na zavidan nivo. U skladu s tim predstavili su sportski 308 GTi, ali i neobični koncept Fractal.

Peugeot je predstavio sa 308 GTi ranije na festivalu brzine Goodwood, ali je i pored toga on bio njihova zvijezda na sajmu automobila u Frankfurtu.

Uživo novi GTi izgleda nešto agresivnije od 308 GT modela, a može se razlikovati po crnom zadnjem difuzoru i dvostrukim izduvnim cijevima, kao i većim otvorima za zrak, proširenjima na pragovima kao i po sjajnoj crnoj maski. Naravno, vidljivi su i drugi detalji koji okrivaju da je ovo prava sportska verzija, poput velikih kočnih diskova prečnika 380mm naprijed i 268mm nazad.

Snaga dolazi iz 1.6-litarskog, turbo benzinskog motora, a ima dvije verzije od 250 KS i 270 KS. Obje verzije imaju maksimalni okretni moment od 330 Nm koje šalju na prednju osovinu isključivo kroz šest-stepeni ručni mjenjač.

Uz težinu od samo 1.205 kg novi Peugeot 308 GTi 250 sprinta do 100 km/h za 6,2 sekunde, dok snažnijoj verziji to traje 0.2 sekunde kraće. GTi u seriji dolazi na 18-inčnim točkovima, a snažnija verzija dobija 19-inčne naplatke i Torsen diferencijal sa djelimičnom blokadom.

Fractal kao izložba savremene tehnologije

Konceptni Fractal je električni urbani Coupe koji otkriva budući dizajn za Peugeot I-Cockpit unutrašnje uređenje. Vrlo je kompaktan, dužine 3.81 m i širine 1.77 m. 19-inčni Tall&Narrow točkovi su pozicionirani na zadnjem kraju automobila, sa zadnjim prepustom od samo 52 centimetra, što olakšava upravljanje automobilom. Konceptni automobil pokreću dva električna motora, od kojih svaki razvija snagu od 75KW.

Peugeot Fractal uspostavlja prirodnu ravnotežu, a sve komponente su smještene kako bi njegova učinkovitost bila maksimalna. Za postizanje najviših standarda akustične performanse, točkovi konceptnog automobila posjeduju komponente plošnog ugla koje razrjeđuju buku i smanjuju intenzitet zvučnih valova a time i razinu buke, amortizirajući je između površina.

Zahvaljujući Samsung pametnoj tehnologiji, korištenje ovog automobila je znatno olakšano. Pored nekih osnovnih funkcija, vozač putem ručnog sata dobija konstantne informacije o statusu baterije, vremenu punjenja, unutrašnjoj temperaturi vozila, te njegovoj lokaciji.

Koncept automobila posjeduje i svoj prepoznatljivi zvučni potpis koji se čuje kada vozač otvara vrata automobila putem svog pametnog sata.

Vezani članci