Noviteti
31

Pagani zvanično predstavio model Huayra BC

Klix.ba
Italijanski proizvođač supersportskih automobila Pagani zvanično je predstavio model Huayra BC (Benny Caiola) koji je zapravo "hardcore" verzija standardnog modela Huayra i napravljen je u čast nedavno preminulog Bennyja Caiole koji je kupio prvi Paganijev automobil.

Iako su prethodne sedmice stizale informacije da će AMG-ov 6-litarski biturbo V12 motor koji pokreće Paganijev supersportski automobil Huayra BC biti pojačan za oko 100 konjskih snaga, to se ipak nije desilo, pa spomenuti motor koji pokreće Huayru BC u finalnoj verziji raspolaže sa "samo" 799 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta umjesto dosadašnjih 1.000 sada je povećana na 1.098 Nm.

Pored povećanja snage u inžinjerijskom timu Paganija s automobila su "skinuli" čak 132 kilograma, pa masa Huayre BC iznosi samo 1.218 kilograma. Rezultat je postignut korištenjem novih ojačanih APP felgi zbog kojih je automobil izgubio 36 kilograma. U ovom slučaju novi titanijumski izduvni sistem lakši je od standardnog za 7,1 kilogram, a lakši su i novorazvijeni elementi ovjesa. "Tačku na i" stavljaju nepoznate karbonske karoserijske komponente za koje u Paganiju kažu da su 50 posto lakše i 20 posto čvršće od standardnog karbona.

Pored više konjskih snaga i manje kilograma, karoserija Huayre BC dodatno je aerodinamički optimizirana, pri čemu je Paganiju pomogla čuvena kompanija Dallara. Osim krova, modificirani su svi drugi karoserijski paneli s ciljem boljeg prijanjanja pri velikim brzinama.

U novosti na ovom automobilu spada i najnovija generacija 7-stepenog automatskog mjenjača koji je razvila i napravila poznata kompanija Xtrac. U odnosu na mjenjač u standardnoj Huayri, ovaj mjenjač je 40 posto lakši, a brzina izmjene stepeni prenosa sa 150 spala je na samo 75 milisekundi.

Pagani nije objavio zvanične podatke o ubrzanju i maksimalnoj brzini koju Huayra BC može postići, ali su objavili da će napraviti samo 20 primjeraka i da su svi već unaprijed prodani po pojedinačnoj cijeni od 2,3 miliona eura. U pripremi je i ograničena serija Huayre BC Roadster za koju se pretpostavlja da će biti još skuplja, što mnogim kolekcionarima očigledno nije problem.

Paganijevu Huayru BC publika će premijerno moći vidjeti uživo na Sajmu automobila u Ženevi.