Cijena oko 80.000 eura
0

Ovo je novi Ariel Nomad 2, čudovište s motorom iz Focusa ST koje ne voli asfalt

A. M.
Ariel je zvanično predstavio novi Nomad 2, nasljednika istoimenog modela iz 2015. godine. Britanska kompanija maloserijskih automobila, umjesto Hondinog, sada je ugradila jači motor preuzet od Forda Focusa ST.

Britanska kompanija Ariel zvanično je predstavila novi Nomad 2. Kao što broj u nazivu govori, ovo je nasljednik Nomada predstavljenog 2015. godine. U osnovi, ovaj model je off-road verzija poznatog performansnog modela Ariel Atom.

Najveća novost kod Nomada 2 jeste 2,3-litarski motor preuzet iz Forda Focusa ST. Međutim, Britanci su ga modifikovali tako da turbak sada isporučuje 305 KS i 518 Nm obrtnog momenta. Poređenja radi, prvu generaciju Nomada pokretao je 2,4-litarski motor preuzet od Honde Civic Type R, koji na papiru ima 70 KS manje.

Za Nomad 2, Ariel nudi ECU sa tri različite mape u smislu snage motora. Prva mapa recimo ograničava snagu motora na 260 konjskih snaga. Uz najmoćniju mapu, novi Nomad 2 ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h.

Kao i kod prethodne generacije, karoserija na ovom modelu praktično ne postoji. Zbog toga ovaj mini terenac, koji u dužinu mjeri 3,4 metra, ima masu od svega 715 kilograma.

Nomad 2 kotrlja se na 16-inčnim felgama na koje su namontirane Yokohama off-road gume. Eibach opruge su prisutne na obje osovine. Zbog svog buggy izgleda, novi Ariel Nomad 2 ima napadni ugao od 48 i odlazni ugao od 64 stepena.

Standardno, novi model ima šestobrzinski ručni mjenjač, ali je dostupan i sekvencijalni mjenjač koji je razvila firma Quaife. Nomad 2 također ima djelomičnu blokadu diferencijala, podesive amortizere i posjeduje hidrauličnu ručnu kočnicu.

Iako je novi Nomad 2 na prvi pogled vrlo sličan prethodnoj generaciji, od njega su sačuvane samo tri komponente: volan, nožne pedale i poklopac rezervoara za gorivo. Sve ostalo je novo. Novi model također ima 40 posto veće kočnice kao standard u odnosu na stari Nomad, a šasija je navodno 60 posto čvršća. Opcione karakteristike uključuju podesivi ABS sistem, 18-inčne kovane alu felge, krov sa UV zaštitom i mali prtljažnik u formi kofera pozicioniranih odzada na krovu.

Novi Ariel Nomad 2 dostupan je u Velikoj Britaniji po početnoj cijeni od 67.992 funti, odnosno oko 80.000 eura.