Noviteti
17

FOTO+VIDEO / Otkriven obnovljeni BMW serije 7

Klix.ba
Bavarski proizvođač automobila BMW je otkrio obnovljenu seriju 7 sa redizajniranim prednjim i zadnjim dijelom, dotjeranom unutrašnjošću, novom opremom i motorima.

Što se eksterijera tiče, automobil ima LED prednja svjetla sa kružnim prstenovima, "bubrežastu" prednju masku sa devet rešetki (umjesto 12), novi prednji branik, nove pokazivače pravca koji se nalaze u retrovizorima, kao i redizajnirani zadnji branik sa hromiranim lajsnama.

U unutrašnjosti su redizajnirana kožna sjedišta, poboljšana je izolacija i opcioni Rear Seat Entertainment paket koji isporučuje 1.200 w putem Bang & Olufsen Surround Sound Systema sa 16 zvučnika. Entertainment paket uključuje i 9,2-inčni ravni ekran i osvijetljeni centralni zvučnik koji se "uvlači" u instrument tablu. Centralna konzola ima ekran veličine 10,25 inča i sadrži inovativnu tehnologiju sa 3D grafikom.

U ponudi motora će se naći novi šestocilindrični TwinPower Turbo dizelaš koji koristii BMW 750 xDrive. Radi se o najsnažnijem dizelskom motoru na svijetu sa šest redno postavljenih cilindara, 3,0-litarski motor ima tri turbopunjača i isporučuje 381 KS i 740 Nm obrtnog momenta. Model 750d xDrive od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 4,9 sekundi, a potrošnja iznosi 6,4 l/100 km. Emisija CO2 je 169 g/km.

Novitet je i BMW ActiveHybrid 7 druge generacije hibridnog pogona, koji koristi 3,0-litarski TwinPower Turbo motor sa šest redno postavljenih cilindara, koji isporučuje 320 KS, a dolazi umjesto 4,4-litarskog Twin-turbo V8 motora koji je koristila prva verzija. Druge hibridne komponente uključuju sinhronizovani električni motor sa 55 KS, osmostepeni automatski mjenjač, litij-jonsku bateriju visokih performansi, sistem regeneracije energije kočenjem i hibridni Start-Stop sistem. Sa kombinovanom snagom od 354 KS i 500 Nm obrtnog momenta, novi BMW ActiveHybrid ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi, a njegova potrošnja iznosi 6,8 l/100 km. Emisija CO2 iznosi 158 g/km.

Automobil, koristeći samo električni pogon, može preći do četiri kilometra. Brzina u ovom modu je ograničena na 60 km/h.

Vezani članci