Redizajn uz nove motore
0

Osvježena Mini-porodica

Sarajevo-x.com
U jednom potezu Mini je predstavio diskretno obnovljenu i redizajniranu ponudu svojih udarnih modela. Kao i do sada, i ovo dotezanje bora na Minijima je gotovo neprimjetno, pa će tek dobri poznavaoci ovog modela primijetiti novosti. Mnogo važniji noviteti, ipak, kriju se ispod lima.

Od septembra ove godine Mini će ponudu modela Cooper, Cooper Convertible, i Clubman osvježiti njihovim redizajniranim nasljednicima. Iako na prvi pogled i nije tako lako primjetiti novosti, detaljnije posmatranje otkriva novooblikovani prednji i zadnji odbojnik, ali i drugačiji otvor za zrak na prednjem dijelu Minija. Izmijenjena su i svjetla za maglu, koja sada čine prednji dio skladnijim, a diskretno su izmijenjena i prednja svjetla koja u doplatnim opcijama nude i podesivo ksenonsko osvjetljenje. Ujedno su modernizovana i zadnja svjetla zahvaljujući, očito neizbježnim, LED-rasvjetnim tijelima, a ukupan paket izmjena zaključen je ponudom novodizajniranih naplataka i nove palete boja za karoseriju.

I unutrašnjost je također pretrpjela suptilne izmjene, pa je najviše novosti primijetno na centralnoj konzoli, dok pažnju privlači i novi oblik upravljača. Za bolji osjećaj u Miniju sada nude i šest potpuno novih kombinacija materijala i boja u unutrašnjosti, dok će na JCW-modelima sjedišta i paneli biti obloženi kvalitetnom crnom kožom sa crvenim šavovima.

Među većim novostima kod redizajniranoj Minija druge generacije svakako je i ponuda motora, pa je tako dizelski motor iz PSA-grupacije zamijenjen 1,6-litarskim BMW-ovim dizelašem sa dva nivoa snage. Slabija verzija aluminijumskog common-rail dizelaša proizvodi 90 KS i 215 Nm okretnog momenta, dok poželjniju opciju predstavlja snažnija verzija sa 110 KS i 270 Nm. Osim snage i rafiniranosti koju donosi ovaj motor mnogo je važnije da je i potrošnja goriva znatno povoljnija, pa Mini obećava da će se prosjek potrošnje kod slabije verzije kretati oko izuzetno skromnih 3,8 litara. Također, da bi malu potrošnju goriva raširio kroz cijelu ponudu, Mini će ponuditi i kabriolet verziju sa snažnijim dizelskim motorom, koji će uz skromnu potrošnju obezbijediti i sasvim pristojne performanse. Uz novosti u ponudi dizelaša, svi benzinski motori sada nisu mijenjani, pa će cijela ponuda benzinaca ostati nepromijenjena u odnosu na onu prije redizajna.