Popularni kompakt
0

Opel predstavlja obnovljenu Corsu: Sada dostupna i kao hibrid

Klix.ba
Opel je odlučio da Corsa treba osvježenje, a uz očekivane dizajnerske novitete kao što je prepoznatljiva Opel Vizor maska naprijed, Corsa je dobila i važne tehničke novosti poput električnog i hibridnog pogona.

Obnovljena Corsa ističe se novim dizajnom, uključujući karakteristično lice branda Opel Vizor na prednjem dijelu i natpis Opel samouvjereno postavljen na sredini zadnjeg dijela. Uz nadoplatu, Corsa sada nudi i potpuno digitalan kokpit na temelju platforme kokpita Snapdragon tvrtke Qualcomm Technologies s novim intuitivnim sistemom za informisanje i zabavu, te ekranom na dodir u boji veličine do 10 inča.

Uz novi prednji dio i novu masku, zadnji dio također pruža jasnu sliku gdje se naziv modela sada pojavljuje na sredini vrata prtljažnika, što se prvi put moglo vidjeti prije nekoliko mjeseci na ograničenom izdanju "Opel Corse 40". Novost je i siva boja karoserije Grafik Grey, prvi put dostupna za Corsu.

Zahvaljujući novostima Corsa sada također stvara modernu i ugodnu atmosferu u unutrašnjosti. Tome doprinose uzorci sjedala, kao i novi dizajn ručice mjenjača i upravljača. Ipak, najveća novost je potpuno digitalni kokpit s novim sistemom za informisanje i zabavu. Integrisana platforma Snapdragon kompanije Qualcomm Technologies ima poboljšanu grafiku, multimedijske mogućnosti, računalni vid i umjetnu inteligenciju (AI) kako bi osigurala integrisaniji, konstantno prilagodljiviji sistem kokpita koji je svjestan konteksta i koji se može razvijati prema željama putnika.

Kao i u razvoju najnovije generacije Astre, primijenjen je princip "maksimalnog digitalnog pročišćenja" što znači da navigacijski sistem nudi povezane usluge, prepoznavanje prirodnog govora „Hey Opel” i over-the-air ažuriranja. Osim toga, prikazi navigacijskog i multimedijskog sistema na ekranu na dodir u boji veličine 10 inča i prikaz za informisanje vozača još su jasniji, tako da se sve važne informacije mogu vidjeti u djeliću sekunde. Također, u novoj Corsi po prvi put, pametni telefoni kompatibilni sa sistemom Apple CarPlay i Android Auto moći će se povezati s Corsinim multimedijskim sistemom i puniti se bežično.

Još preciznija Matrix Intelli-Lux LED svjetla

Od 2019. godine, prilagodljiva Matrix Intelli-Lux LED svjetla bez zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera pokazala su kako Corsa inovacije u segmentu malih automobila čini dostupne svima. Inženjeri neprestano rade na daljnjem razvoju, što se može vidjeti na novoj Corsi. Ukupno 14, umjesto osam, LED elemenata kojima se može pojedinačno upravljati omogućuje iskustvo vožnje sa vrhunskim svjetlom koja sada još preciznije sprječavaju zasljepljivanje drugih učesnika u saobraćaju.

Corsa Electric s poboljšanom baterijom i novim motorom

Opel će postati potpuno električna marka u Evropi do 2028. godine te je 12 je modela elektrificirano već danas – a Corsa je bila predvodnik u demokratizaciji baterijsko-električnog pogona u Opelovoj ponudi. Nova Corsa Electric sada to podiže na novi nivo, i to većim izborom, većom snagom, poboljšanom baterijom i većim dometom.

Corsa Electric bit će dostupna s dvije opcije električnog pogona: bestseler među malim automobilima bit će dostupan s motorom od 100 kW/136 KS i poboljšanim dosegom do 357 kilometara, kao i s motorom od 115 kW/156 KS i dosegom do 402 kilometra prema WLTP-u.

Corsa Electric nije samo efikasna nego uz okretni moment od 260 Nm osigurava odlične performanse i užitak vožnje. Kada je Corsu Electric potrebno napuniti, to se može brzo obaviti. Brzim punjenjem baterija se može napuniti do 80 posto ukupnog kapaciteta u samo 30 minuta (od 20 do 80 posto).

Opel će s Corsom prvi put ponuditi opciju prelaska na hibride sa sistemom od 48 volta. Motori snage 74 kW/100 KS i 100 kW/136 KS dolaze s novim automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.