Osvježenje dizajna
8

Obnovljeni Land Rover Discovery dobio hibridnu pomoć i napredniju tehnologiju

D. B.
Novi Land Rover Discovery sa sedam sjedišta donosi niz kozmetičkih i tehnoloških poboljšanja, kao i ponudu blagih hibridnih benzinskih i dizelskih motora.

Eksterijer nije doživio velike promjene, ali su tu ipak nova matrix LED svjetla, redizajnirani prednji branik s novim umecima u boji karoserije i redizajniranim usisnicima, a nazad su također nova LED svjetla. Kupci će moći birati i nove setove felgi od legura u veličinama od 20, 21 i 22 inča.

Ono što Land Roverovi inžinjeri nisu dirali jeste kontroverzna pozicija stražnje registarske oznake, ali je promijenjena pozicija Dicovery oznake i novi crni detalj oko registarske oznake koji bi navodno trebao "sakriti" kritikovani dizajn.

Promjene u unutrašnjosti su primjetnije, a kao i ostali Jaguar Land Rover modeli, Discovery sada ima najnoviji Pivi Pro infotainment sistem sa novim 11,4-inčnim ekranom u centralnom dijelu armaturne ploče.

Novi ekran je za 48 posto veći i tri puta svjetliji od stare Touch Pro Duo jedinice, a dizajniran je za jednostavno korištenje. Iz Land Rovera kažu da će se najčešće korištenim aplikacijama moći direktno pristupiti s početnog zaslona te da će biti potrebno 50 posto manje koraka za njegovo korištenje.

Cijela ponuda motora je nova, tu su JLR-ovi najnoviji četverocilindrični i 6-cilindrični Ingenium motori od kojih su neki kombinovani s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom.

Kada je riječ o benzincima, tu je P300 2,0-litarski četverocilindrični turbobenzinac koji razvija 296 i 400 Nm obrtnog momenta. Iznad njega je 3,0-litarski 6-cilindrični motor s električnim superpunjačem, a ovaj agregat isporučuje 355 KS i 500 Nm obrtnog momenta.

Ljubitelji dizela će moći izabrati između dvije verzije 3,0-litarskog 6-cilindričnog motora s blagom hibridnom tehnologijom, jedna razvija 247, a druga 296 KS.

Novi Discovery dolazi isključivo s osmostepenim automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka.