Noviteti
7

Objavljeni pobjednici izbora za Motor godine

Klix.ba
Žiri međunarodnog izbora za Motor godine najveći broj poena za ovu godinu i ukupnu pobjedu dodijelio je hibridnoj kombinaciji koja pokreće BMW-ov model i8.

BMW i8 pokreće kombinacija 1,5-litarskog turbo-benzinskog motora i elektro-motora koji zajedno isporučuju 362 KS. Sa 7 poena zaostatka drugo mjesto pripalo je Fordovom turbo-benzinskom motoru 1.0 EcoBoost koji je prestižnu nagradu Motor godine do sada osvajao tri puta zaredom. Ovaj put Fordov motor najbolji je u konkurenciji do litar radne zapremine.

BMW je također ostvario pobjedu i u kategoriji motora od 1,4 do 1,8 litara, gdje je za najbolji motor proglašen njihov novi 1,5-litarski turbo motor, a jednako uspješni su bili i u kategoriji motora od 2,5 do 3 litre radne zapremine, jer je prvo mjesto pripalo trolitarskom motoru sa 431 KS koji pokreće sportske modele M3 i M4.

Prvo mjesto u kategoriji motora od 1,0 do 1,4-litarske radne zapremine pripalo je 1,2-litarskom trocilindarskom turbo-benzinskom motoru koji proizvodi francuska grupacija PSA.

Najboljim motorom u kategoriji od 1,8 do 2 litra radne zapremine proglašen je Mercedesov dvolitarski benzinski turbo motor koji pokreće model A45 AMG, dok je u kategoriji od 2 do 2,5 litara prvo mjesto osvojio Audijev 2,5-litarski motor sa 367 KS.

McLarenov 3,8-litarski biturbo V8 motor pobjednik je u kategoriji od 3 do 4 litre radne zapremine, dok je u kategoriji preko 4 litre radne zapremine prvo mjesto pripalo Ferrarijevom 4,5-litarskom V8 motoru koji pokreće modele 458 Italia i 458 Speciale.