Sportski i praktičan
41

Objavljene skice novog Volkswagenovog Caddyja prije svjetske premijere u februaru

D. B.
Nova generacija Volkswagenovog Caddyja će biti znatno drugačija, ali opet će ispunjavati poznate zahtjeve, poruka je iz Wolfsburga. Sada su objavljene i skice prije svjetske premijere zakazane za februar.

Volkswagen Caddy pete generacije biti će potpuno novo vozilo. Nijedan vijak nije ostao netaknut. Novi Caddy ipak ostaje lider u A segmentu dostavnih i privatnih porodičnih MPV vozila. Nevjerovatno prostran i u dva međuosovinska razmaka, Caddy nastavlja da ispunjava sve tradicionalne zahtjeve kada su u pitanju transporti na duže relacije, te visok stepen slobode u obavljanju svakodnevnih poslova od trgovine, pružanja usluga ili prijevoza porodice.

Koncepti dizajna novog Caddyja postaju konkretniji: jasno je da će se na Volkswagenovom malom kombiju/MPV modelu iduće godine mnogo toga promijeniti. Dostavna verzija Caddyja naglašava inače veoma funkcionalnu i praktičnu katergoriju. Nacrt dizajna jasno pokazuje : linija krova lagano se spušta prema zadnjem dijelu vozila, vozilo je duže u svom kratkom međuosovinskom razmaku, a dostupni su i veći točkovi. Nacrti LED svjetala također prikazuju inovativnost, prednja svjetla vizuelno produžavaju rešetku i direktno se nastavljaju na sportske i elegantne bočne linije vozila. Nacrt dizajna već jasno ukazuje promjene u izgledu zadnjih svjetala koji izgledaju tanje i izduženije. Sve je drugačije, ali još uvijek s velikom nosivošću i velikom fleksibilnošću. Zadržane su karakteristike koje su Caddy uvijek činile privlačnim za svoje kupce. Ukratko, 100 posto novi, 100 posto Caddy.

Primjer naglašenog sportskog izgleda također je vidljiv i u putničkoj varijanti vozila: vozilo u varijanti kratkog međuosovinskog razmaka izgleda kompaktnije, ali u stvari je duže i prostranije nego prije. Tako će za mnoge kupce, uključujući one sa više sportskog duha i ljubitelje aktivnog provođenja slobodnog vremena Caddy postati zanimljiva i praktična opcija. Jedna atraktivna karakteristika koja bez sumnje zapada za oko jeste veliki panoramski stakleni krov, najveći u segmentu. Novi Caddy pokazuje svoj jasni sportski dizajn vedrim i koherentnim izgledom. Sve upućuje na to da novi model nakon predstavljanja i dalje bude mjerilo svoje klase.

U isto vrijeme više sistema pomoći vozaču nego ikada prije našlo je svoje mjesto u klasi urbanih dostavnih / porodičnih MPV vozila. Novi Caddy je "uvijek povezan". To znači da postaje vozilo koje u svakom trenutku ima informacije dostupne putem interneta u realnom vremenu, i to dok se vozite.

Gradska dostavna i porodična MPV verzija novog Caddyja biće predstavljene svetskoj javnosti prvi put krajem februara. Više detalja slijedi uskoro.

Volkswagen privredna vozila lider su u prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine s učešćem većim od 26 posto.