U sredini
6

Nürburgring: Corvetta Z06 popunila prazninu između Vipera i Camara

Klix.ba
Corvetta Z06 legendarnom je njemačkom stazom protutnjala za 7 minuta i 13,9 sekundi, ali prema svemu sudeći neće dugo biti najbrža Corvetta čije je vrijeme mjereno na Nürburgringu.

Chevrolet nikada nije objavio vrijeme koje je na stazi Nurburgring Nordschleife ostvarila Corvetta Z06 (C7), a nezvanično se spominje 7:08.00, ali su njeno vrijeme mjerili i objavili u njemačkom magazinu Sport Auto, čiji je vozač stazu Nordschleife prešao za 7 minuta i 13,9 sekundi, što je dovoljno za popunjavanje praznine između vremena koje je ostvario Dodge Viper SRT-10 ACR (7:12.13) i Chevrolet Camaro ZL1 1LE (7:16.00).

Aktuelnu Corvettu Z06 pokreće 6,2-litarski V8 motor koji uz pomoć mehaničkog kompresora raspolaže sa 659 KS i 880 Nm najvećeg obrtnog momenta čija se distribucija na zadnju osovinu vrši preko ručnog ili automatskog mjenjača.

Trenutno najbrža produkcijska Corvetta koja je mjerena u "zelenom paklu" vjerovatno će uskoro ostati u sjeni još brže i "ratobornije" verzije ZR1, čija su testiranja (uključujući bučne krugove na Nürburgringu) u završnoj fazi. Prema prvim informacijama, ZR1 će pokretati potpuno novi 6,2-litarski V8 motor, a karoserija automobila bit će opremljena novim aerodinamičkim komponentama, zaključno s velikim zadnjim spojlerom, a očekuje se da će uz adekvatne gume ZR1 biti znatno brži kroz zavoje.

Premijerno predstavljanje produkcijske verzije, koja će imati i svoju cabrio verziju, očekuje se početkom augusta na utrci Road America (Elkhart Lake, Wisconsin) IMSA serije Continental Tire Road Race.