Premijera sve bliža
319

Novi Volkswagen Golf će biti predstavljen u oktobru

Klix.ba
Razvoj novog Golfa nije tekao baš glatko, ali Volkswagen sada vidi svjetlo na kraju tunela te je poznato kada će predstaviti osmu generaciju hatchbacka.

Novi Golf je prvobitno trebao biti predstavljen u septembru na Sajmu automobila u Frankfurtu uz I.D. električni hatchback spreman za proizvodnju, no zvanično predstavljanje nevjerovatno popularnog kompaktnog modela je odgođeno za mjesec dana te će biti obavljeno u oktobru.

Zvaničnici iz Wolfsburga su prethodno rekli da će Golf VIII ipak debitovati prije kraja godine uprkos odgodi, a sada su brojni insajderi potvrdili za Automotive News Europe (ANE) da će se velika premijera dogoditi u oktobru.

Osim toga, ANE piše da će proizvodnja novog Golfa početi krajem trećeg kvartala u postrojenju u Wolfsburgu.

U istom izvještaju se govori o opremi koju donosi osma generacija Golfa. Standardna oprema će sadržavati LED svjetla, potpuno digitalni instrument klaster, sistem držanja automobila u traci te 8,25-inčni ekran osjetljiv na dodir na centralnoj konzoli. Infotainment sistem će podržavati over-the-air nadogradnju, mogućnost koja je VW-u zadala mnogo glavobolja u fazi razvoja automobila.

Golf će se na tržištu pojaviti krajem februara 2020. godine, a prvi će ga dobiti Nijemci. Govori se i da će praktičnija verzija Variant biti ukinuta, kao i Alltrack model. Međutim, karavani su još uvijek popularni u Evropi pa bi to mogla biti greška. Ipak, radi se samo o glasini, ništa nije zvanično potvrđeno. Trovratne verzije novog Golfa vjerovatno neće biti.

Također, ne treba očekivati novi e-Golf jer na scenu stupa I.D., dok će plug-in hibridni GTE ipak dočekati novu generaciju. Što se tiče snažnijeg modela GTI i modela R s pogonom na sva četiri točka, oba se očekuju 2020. godine. Najsnažniji Golf R Plus sa 400 KS je također u planovima.