Svečana promocija
266

Novi Porsche Cayenne predstavljen u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Porsche BH, generalni zastupnik marke Porsche u Bosni i Hercegovini, sinoć je u hotelu Hills u Sarajevu svečanom promocijom zvanično uvela potpuno novi Porsche Cayenne na tržište Bosne i Hercegovine. Ovaj SUV model sportske njemačke marke je uvjerljivo najpopularniji na našem tržištu, a u svom trećem izdanju donosi brojne novitete i, naravno, još bolje performanse.

Premijeru novog Porschea Cayenne u Sarajevu obilježio je zaista veliki broj zvanica i svečana atmosfera, gdje je u raskošnom prostoru prisutnima održana zanimljiva prezentacija prethodnih generacija Porchea Cayenne, a nakon toga i potpuno nove generacije ovog izrazito sortskog SUV modela.

Cayenne je sada veći i nešto niži auto, tačnije duži je 63 mm, što najviše osjete putnici na zadnjim sjedištima gdje je sada osjetno ugodnije. U isto vrijeme Cayenne je 9 mm niži, što uz 23 mm širi trag točkova čini da izgleda još više sportski i dinamičniji. Više prostora je i u prtljažniku, i to 100 litara zapremine više. Uz rast karoserije porasli su i točkovi pa je tako svaki model dobio za jedan inč veće naplatke te već osnovni modeli dolaze s 19-inčnim točkovima. Napredak je napravljen i u uštedi težine, pa je tako u prosjeku Cayenne lakši oko 65 kilograma od uporedivog modela prošle generacije.

ponuda motora starta sa 3,0-litarskim V6 benzincem u turbo verziji s 340 KS, dok drugi i poželjniji izbor predstalja noviji 2,9-litarski bi-turbo V6 sa 440 KS. Vrhunac ponude je, naravno, Cayenne Turbo koji ima 4,0-litarski V8 bi-turbo motor sa 550 KS i 770 Nm. Uz težinu od skoro 2,2 tone ubrzava do 100 km/h za samo 4,1 sekundu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Početkom novembra Klix.ba je imao ekskluzivnu priliku među prvima na svijetu isprobati novi Porsche Cayenne, i to u Grčkoj, na cestama Krete. O našim prvim utiscima možete čitati ovdje.

Uz premijeru modela Cayenne, Porsche je sinoć održao i promociju modela Panamera Sport Tourismo, posebne karoserijske verzije sa praktičnijim prtljažnim prostorom, a koja je po prvi put ponuđena u ovoj generaciji modela Panamera. Poseban performans uz svjetlosne efekte i bubnjeve simulirao je performanse i vožnju ove praktične sportske limuzine. Uz više prtljažnog prostora, Panamera Sport Tourismo nudi i tri sjedišta nazad, za razliku od standardnog modela sa 2+2 konfiguracijom sjedišta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pristunima su se obratili gospodin Senad Olovčić, direktor kompanije Porsche BH, te gospodin Armin Mulović, menadžer marke Porsche za Bosnu i Hercegovinu, koji su uz dobrodošlicu izrazi veliko zadovoljstvo rezultatima ove luksuzne marke na našem tržištu, kao i velikim odzivom i interesovanjem za novu generaciju modela Cayenne.