Orlando spreman za Pariz
0

FOTO / Novi monovolumen iz Chevroleta

Sarajevo-x.com
“Chevroletov“ debi u evropskom segmentu porodičnih monovolumena, model Orlando biti će jedna od glavnih atrakcija na sajmu Mondial de l'Automobile u Parizu 30. septembra, kada će novi model imati svoju svjetsku premijeru. Ujedno će to biti jedna od četiri “Chevroletove“ svjetske premijere na ovom sajmu.
Zasnovan na konceptnom modelu koji je prvi put predstavljen upravo u Parizu 2008. godine, “Chevrolet“ Orlando je pravi moderni porodični automobil koji nudi kombinaciju praktičnosti sedmerosjeda i svestrane unutrašnjosti, te dizajna u stilu popularnih crossovera.

“Chevroletov“ novi kompaktni višenamjenski model napušta umjeren dizajn koji je karakterističan za ovaj segment i umjesto toga prihvaća robusniji izgled. Ističe se spuštenom linijom krova i siluetom koja je inspirisana crossover-modelima. Orlandova nisko spuštena linija krova upotpunjena je istaknutim lukovima blatobrana u kojima su smješteni 16, 17 ili 18-inčni točkovi.

Vanjski izgled novog Orlanda će privući mnogo pažnje, jednako kao i njegova unutrašnjost. Unutra se ističu moderni elementi dizajna, specifični za “Chevrolet“, kao što su dvostruki kokpit inspirisan Corvettom, te ambijentalno plavo pozadinsko osvjetljenje središnje konzole. Tu su i Orlandova povišena zadnja sjedala u tri reda, velik utovarni prostor, te brojni pretinci.

Uprkos spuštajućoj liniji krova, dizajneri su uspjeli podići drugi i treći red sjedišta što znači da putnici koji sjede na njima imaju bolji pogled naprijed i sa strane. Ujedno, jedan od najzanimljivijih pretinaca je onaj skriven iza prednje maske audiosistema, čime je na dohvat vozačeve i suvozačeve ruke. Ovaj pretinac vidljiv je kad se preokrene prednja maska audiosistema i dovoljno je velik za spremanje stvari kao što su MP3 player, sunčane naočale ili novčanik. U taj su prostor dizajneri smjestili i praktičan USB-priključak.

Orlando je tehnički zasnovan na “Chevroletovoj“ prilično uspješnoj limuzini Cruze. U ponudi motora moći će se birati između tri “Chevroletova“ najnovija motora s ekonomičnom potrošnjom. Tako će biti dostupan benzinski 1,8-litarski motor od 141 KS, te dva dizelska motora. Riječ je o dvije verzije “Chevroletovog“ 2-litarskog dizelaša koji proizvodi 131 KS i 163 KS.

Kupci će, također, moći izabrati između tri paketa opreme, a u standardnoj će opremi sa svim automobilima biti elektronska kontrola stabilnosti, šest zračnih jastuka, klima-uređaj i električni podizači stakala.

Proizvodnja Chevrolet Orlanda punim kapacitetom počinje u oktobru ove godine, a prodaja u cijeloj Evropi počinje početkom 2011. godine.