U krizi identiteta
39

Novi Mitsubishi Colt samo je Renault Clio s novim oznakama

E. L.
Nakon nedavnog predstavljanja crossover modela ASX (Renault Captur s Mitsubishijevim oznakama) japanska i francuska autmobilska kompanija isti su scenario iskoristile i za novi Mitsubishi Colt. Blago rečeno, neinspirativno.

Dijeljenje platformi i mnogobrojnih komponenti među automobilskim kompanijama nije ništa novo, ali nema mnogo slučajeva u kojima dvije kompanije iza drugačijih oznaka i naziva nude isti automobil.

Posljednji slučaj koji predstavlja ekstreman primjer saradnje između automobilskih kompanija je novi Mitsubishi Colt čiji je prepoznatljiv logo završio na nedavno predstavljenom redizajniranom izdanju Renaultovog bestseller modela Clio.

Novi Colt nudit će se u kombinaciji s nekoliko motora koji pokreću aktuelni Clio. Osnovni motor u ponudi je 1-litarski atmosferski trocilindraš (66 KS i 95 Nm) kombinovan s ručnim 5-stepenim mjenjačem, a ista konfiguracija u kombinaciji s turbopunjačem i ručnim 6-stepenim mjenjačem raspolaže s 90 KS i 160 Nm obrtnog momenta

Na vrhu ponude je hibridna verzija koju čini 1,6-litarski benzinski motor potpomognut elektromotorom, što je dovoljno za 140 KS i 205 Nm najvećeg obrtnog momenta. Najsnažniji (ujedno i najštedljiviji) hibridni Colt od 0 do 100 km/h stiže za 9,3 sekunde i razvija 186 km/h, a prijenos snage obavlja se posredstvom automatskog CVT mjenjača.

Mitsubishi Colt će se od septembra proizvoditi u Renaultovim pogonima u Bursi (Turska).