Noviteti
10

Novi "kralj Nürburgringa" je Huracan Performante

Piše: E. T.
Olakšanom i pojačanom izdanju Lamborghinijevog modela Huracan za "zatvaranje" kruga na njemačkoj stazi Nordschleife trebalo je 6 minuta i 52.01 sekunde, što je dovoljno za titulu najbržeg produkcijskog automobila koji je projurio kroz "zeleni pakao".

Lamborghini će "hardcore" Huracan Performante premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi, a dodatni poticaj za kupce mogla bi biti i vijest da je Performante ostvario najbolje vrijeme u kategoriji produkcijskih automobila na čuvenoj stazi Nürburgring Nordschleife s kojim je Porscheov hibridni supersportski model 918 Spyder konačno skinut s trona.

Ostaje nejasno zašto su u Lamborghiniju šutjeli toliko dugo, jer je rekordno vrijeme ostvareno početkom oktobra prošle godine.

Kako god, Huracan Performante vozio je Lamborghinijev trkač Marco Mapelli koji je na stazi Nordschleife u Aventadoru LP750-4 SV (Super Veloce) svojevremeno ostvario vrijeme kruga 06:59.73, što je iza SV-a ostavilo mnogo sjajnih automobila, ali nije bilo dovoljno da se s trona skine Porsche 918 Spyder kojem je za Nordschleife krug trebalo 6:57.00.

Ne znamo jesu li u Lamborghiniju očekivali da će Huracan Performante zaista biti toliko brz, ali je raspoloženi Mapelli tog sunčanog jesenjeg poslijepodneva „zatvorio“ krug za 6 minuta i 52 sekunde, što je novi rekord staze u kategoriji produkcijskih automobila, barem tako tvrde u Lamborghiniju.

Podsjećanja radi, Huracan Performante od standardnog je Huracana lakši nešto više od 40 kilograma, a pokreće ga poboljšan i pojačan atmosferski V10 motor koji raspolaže sa oko 650 konjskih snaga. Novi je i izduvni sistem čiji su završeci sada postavljeni nešto više u odnosu na standardni model, a reprogramiran je i rad 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila.

Pored aktivnih aerodinamičkih komponenti (ALA - Aerodinamica Lamborghini Attiva) koje se optimalno prilagođavaju brzini i uslovima ispod točkova automobila, doprinos izvanrednom rezultatu Huracana dao je i Pirelli koji je zajedno s Lamborghinijem (samo za Performante) razvijao gume P Zero Corsa.

Lamborghini je bacio rukavicu. Ostaje nam da vidimo ko će je uzeti.