Noviteti
0

Novi konji za osvježenog X5

Klix.ba
BMW X5 nakon prvog facelifta
BMW X5 nakon prvog facelifta
BMW će uskoro svog skoro redizajniranog X5 okruniti sa još više snage tako da će ovim potezom ostati kralj luksuzne SUV klase.

Naime od sada će se u X5 ugrađivati V8 motor zapremine 4.8 litra i koji će razvijati snagu od 360 KS i omogućivati maksimalnu brzinu od čak 240 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od šest sekundi.

Prema prvim naznakama novi BMW X5 4.8iS će biti opremljen i potpuno novim sedmostepenim automatskim mjenjačem te također novim xDrive sistemom.

Sistem xDrive omogućava najveću moguću iskoristivost snage i momenta te tako obezbjeđuje maksimalnu trakciju u svim uslovima. Ovaj intiligentni pogon na sva četiri točka konstantno, u zavisnosti od potrebe, mijenja odnos prenosa snage između prednje i zadnje osovine.

Koristeći informacije koje dobiva od senzora na točkovima i DSC programa stabilnosti xDrive predviđa bilo kakav gubitak trakcije ili proklizavanje nekog točka te reaguje u roku od nekoliko milisekundi.

Središnje ugrađeno i elektronski kontrolisano višelamelno kvačilo se koristi za tu konstantnu raspodjelu snage i momenta onoj osovini kojoj je to više potrebno u zadatom trenutku.

Ovaj se pogon u mnogočemu razlikuje od onog koji se do sada ugrađivao u X5 jer je u sada već starom modelu korišten klasični 4x4 pogon koji je koristio DSC program samo za intervenciju u kritičnim situacijama.

Vezani članci