Dva motora i 340 KS
25

Novi ID.7 GTX je najsnažniji karavan u historiji Volkswagena

D. B.
Prošlo je manje od mjesec dana otkako je Volkswagen predstavio novi ID.7 Tourer, a već sada je stigao novi model u ponudi karavana.

Riječ je o modelu nazvanim ID.7 GTX Tourer, koji je predstavljen uz novi ID.3 GTX, a koji je postao najsnažniji karavan u historiji njemačkog brenda.

Postavlja se pitanje po čemu je novi GTX drugačiji od standardnog ID.7 Tourera, a ključna razlika je u pogonu. Novi model koristi litij-jonsku bateriju kapaciteta 86 kWh, koja podržava snagu punjenja do 200 kW korištenje brzih punjača, a to omogućava da se baterija napuni od 10 do 80 posto za manje od 30 minuta. Ova baterija napaja dva električna motora, koja isporučuju 340 KS i koja čine model najsnažnijim karavanom u historiji Volkswagena.

Prednji električni motor se uključuje za djelić sekunde ovisno o potrebi za snagom i scenarija vožnje. Snaga se prenosi preko diferencijala s elektronskim zaključavanjem i pogona na sva četiri točka. Podataka o ubrzanju nema, no poznato je da ID.7 GTX Tourer dostiže 180 km/h.

Uz unaprijeđeni pogon dolazi i sportski progresivni sistem upravljanja, snažniji stabilizatori i opcioni prilagodljivi sistem kontrole šasije. Tu je i ESC Sport mod ako vozač želi dodatno da se zabavi.

ID.7 GTX Tourer se od standardnog modela razlikuje i vizuelno. To se odnosi na novu saćastu masku i grafiku svjetala, crne detalje visokog sjaja te nove standardne 20-inčne felge, ali je dostupan i 21-inčni set.

Promjene su napravljene i nazad, redizajniran je difuzor, tu je novi GTX natpis te prilagodljiva 3D LED stražnja svjetla koja uključuju osvijetljeni Volkswagenov logotip. Novost je i svijetla Kings crvena metalik završna obrada koja predstavlja odavanje počasti prvoj generaciji modela Golf GTI. Kupci će moći naručiti novi sportski karavan u Glacier bijeloj metalik, Scale srebrnoj metalik, Grenadilla crnoj metalik i Moonstone sivoj boji.

U kabini su ergonomski dizajnirana sjedišta s dizajnom karakterističnim za GTX, koja su presvučena kombinacijom tkanine i ArtVelours Eco mikroflisa s crvenim koncem i crvenim GTC natpisima. Volkswagen nudi GTX s prilagođenim ergoActive prednjim sjedištima podesivim u 12 smjerova, koja imaju funkciju memorisanja te podesivu potporu za butine. Ova sjedišta također nude funkciju grijanja i hlađenja te su dio Interior Plus paketa koji uključuje i Harman Kardon ozvučenje snaze 700W. Panoramski krov može biti providan i neprovidan, što se podešava pritiskom na opciono dugme.

Ostale važne karakteristike uključuju AR head-up display, Volkswagenovu novi IDA glasovnu asistenciju s integrisanom ChatGPT tehnologijom, kao i Apple CarPlay i Android Auto sistemima. U ponudi je opcioni Park Assist Plus sistem, koji donosi automatsko parkiranje, Connected Travel Assist sa Lane Assist sistemom, adaptivnim tempomatom, Emergency Assist sistemom, ali i sistem autonomnog kočenja u hitnim situacijama te sistem dinamičkog prikaza saobraćajnih znakova.

Volkswagen još uvijek nije objavio cijene modela ID.7 GTX Tourer, a predprodaja u Evropi počinje ovog proljeća.