Uoči predstavljanja
69

Novi Golf zvanično najavljen renderima

D. B.
U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli smo mnogo špijunskih fotografija, Volkswagen je sada objavio zvanične rendere osme generacije Golfa.

Nova generacija izuzetno popularnog hatchbacka Golf debitovat će 24. oktobra, a njen dizajn se tradicionalno može nazvati evolucijom. Ipak, svjetla su nešto više promijenjena te sadrže tanku svjetlosnu liniju koja se širi prednjom maskom.

"Dinamičniji nego ikad prije", rečenica je kojom u Volkswagenu opsiju eksterijer novog Golfa, dok unutrašnjost donosi značajne promjene u odnosu na odlazeći model. Jasno se može vidjeti da nema gotovo nikakvu sličnost s modelom koji mijenja, a jako malo fizički dugmadi koja su uglavnom zamijena kontrolama putem ekrana osjetljivog na dodir. Taj ekran se spaja s digitalnim instrument klasterom, a čini se da se lijevo nalazi još jedan touch panel.

Ispod infotainment sistema se nalazi red kontrola osjetljivih na dodir namijenjenih klima uređaju, dok su tanki ventilacijski otvori postavljeni niže na armaturnoj ploči. Manje povećanje veličine i unaprijeđena MQB platforma bi mogli rezultirati s više prostora u unutrašnjosti za putnike, ali i za njihov prtljag.

Kao što je ranije saopćeno, Volkswagen Golf VIII će biti predstavljen 24. oktorbra, a prodaja u Evropi će početi prije kraja godine. Prvo će se pojaviti petovratni hatchback, a potom i karavan. Trovratne verzije najvjerovatnije neće biti zbog slabe potražnje. Naravno, Golf GTI i Golf R se očekuju 2020. godine.