Noviteti
0

Novi Fiat Punto

Klix.ba
Nova tačka iz Fiata
Nova tačka iz Fiata
Upoznajte obnovljeni Fiat Punto koji debituje novim izgledom u popularnom B segmentu gradskih automobila.

Čiste linije, jasan styling i posebna pažnja posvećena detaljima su prve stvari zapažene na novom Puntu koji sada izgleda kao da pripada za broj većoj klasi automobila. Takvom utisku doprinosi i prozračna, praktična te svijetla putnička kabina.

Novi izgled je znatno blaži od prethodnikovog te je nestala sva ona agresivnost koju je nudila prednja maska a zamjenila su je smirena i klasična rješenja, koja bi trebala privući nove kupce i olakšati Fiatovu tešku tržišnu i finansijsku situaciju. Kako kažu iz Fiata ova promjena stila je izvedena isključivo da bi bili ispred konkurencije koja nikad ne spava. Najveću novost ipak predstavljaju dugo najavljivani Common Rail turbodizelski agregati: revolucionarni 1.3 16V Multijet sa 70 KS i snažni 1,9 Multijet 8V sa 100 KS. Također ovo je jedini model u segmentu koji nudi čak dva automatska mjenjača (Dualogic i Speedgear) te automatski klima uređaj podesiv u dvije zone. Još jednu unikatnu ponudu u ovoj klasi predstavlja i verzija Natural Power pokretana sistemom koji troši benzin i metanski gas. Sve u svemu novi Punto bi trebao promjeniti viziju kompaktnih automobila jer od sada će nam on nuditi sve što je bilo karakteristično za modele većih klasa. Takva slika je i u polju sigurnosti a njoj doprinose najsofisticiraniji sistemi dinamičke kontrole kao što su ESP, ASR, MSR i tzv. Hill Holder. Pored ovih elektronskih sistema, poboljšavanju ionako dobrih performansi na polju držanja ceste doprinjela je i nova torziona šipka koja je razrađena do detalja u cilju povećavanja stabilnosti vozila.

Sve naznake govore da će i ovaj model biti uspješan na tržištu u najmanju ruku kao i njegov prethodnik. Ovom cilju će svakao doprinjeti i činjenica da će potencijalnim kupcima na raspolaganju stajati čak 40 verzija pomoću kombinovanja karoserijskog oblika (3 ili 5 vrata), osam agregata (1,2 8v-1,2 16v-1,4 16v-1,8 16v- 1,3 Multijet-1,9 Multijet-1,9 JTD-1,2 8v benzinski/metanski agregat), četiri ručna mjenjača, dva automatska mjenjača, čak osam paketa opreme (Actual, Active, Sound, Dynamic, Class, Emotion, Sporting, HGT) i konačno, trinaest boja karoserije. Ova zaista iscrpna ponuda je pored garancije od dvije godine i izvrsne servisne mreže više nego dovoljan podsticaj za kupovinu novog Punta.