Mnogo obećava
10

Novi Clio će biti predstavljen 28. januara, Renault objavio teaser

Klix.ba
Francuska kompanija Renault će predstaviti novu generaciju svog modela Clio u ponedjeljak 28. januara.

Predstavljanje novog Clija je veoma blizu, a tim povodom je objavljen i teaser koji najavljuje dolazak hatchbacka.

U klipu koji je Renault objavio se vidi logo francuskog proizvođača automobila, kao i oznaka modela.

Špijunske fotografije su već omogućile da znamo šta možemo očekivati od novog modela. Hatchback ima nešto "oštriiji" prednji dio s tanjim svjetlima, a ručke stražnjih vrata su skrivene u C stubu.

Unutrašnjost je misterija, ali se špekuliše da će Clio imati ekran osjetljiv na dodir u centralnoj konzolo, kao i da će njegove funkcije zamijeniti neku fizičku dugmad. Napredna tehnologija za pomoć vozaču će također biti dio nove generacije, a unutrašnjost bi trebala biti napravljena od kvalitetnijih materijala.

Clio će koristiti istu CMG-B platformu kao i Nissan Micra, osnovni model će pokretati 1,0-litarski turbobenzinac, a u ponudi će biti i 1,3-litarski motor. Oni koji vole dizele moći će izabrati 1,5-litarski motor. Blagi hibrid i plug-in hibrid će biti dostupni nešto kasnije. Očekuje se i Clio RS koji će imati bolje performanse.

Novi Clio će doživjeti online predstavljanje 28. januara, a potom će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi u martu. Prodaja u Evropi će početi prije kraja ove godine.

U budućnosti će Clio dati i crossover verziju s nešto većim rastojanjem od tla te krovnim nosačima.