Spremna nova "Jetta"
0

FOTO / Nova tehnologija uz klasični dizajn

Pripremio: Elvir Zubović
Prije zvanične premijere "Volkswagen" je objavio nekoliko fotografija nove generacije "Jette". Ovaj popularni limuzinski model i dalje ostaje vjeran klasičnim vrijednostima, pa tako ne donosi posebne dizajnerske novosti.
Slično kao što je bilo i sa "Golfom" šeste generacije, tako i nova "Jetta" ne donosi posebne novosti u odnosu na svoju prethodnicu, barem kada je dizajn i ukupan izgled u pitanju.

Iako trovolumenska karoserija na prvi pogled djeluje gotovo identično kao i kod prethodnog modela, "Volkswagen" ističe da je "Jetta" ovaj put razvijana kao zaseban model, nezavisno od "Golfa".

Tako su inžinjeri mogli obezbjediti novoj "Jetti" dodatnih 90 milimetara dužu karoseriju, što uz nešto elegantniju pojavu obezbjeđuje i dodatne centimetre u putničkom prostoru. Također, i dizajneri su imali malo više slobode pri oblikovanju karoserije, ali njihova prvenstvena namjera je bila učiniti karoseriju što skladnijom, kako i doliči trovolumenskom automobilu.

Očekivano, prednji dio gotovo je identičan "Golfu VI", dok nešto oštrije i agresivnije linije čine da bokovi nove "Jette" djeluju elegantnije, dajući i privid automobila više klase. Zadnji dio, također, ne donosi previše emocija. Jednostavni i dorečeni oblici odgovaraju konzervativnom imidžu "Volkswagena", a jednako je i u unutrašnjosti, gdje će vozač i putnici zateći prepoznatljivo okruženje.

Najveću novost predstavljaće osvježena ponuda motora. Tako će osnovu činiti 1.2 TSI benzinski motor sa 104 KS, dok poželjniji izbor predstavlja 1.4 TSI sa 121 KS. U vrhu ponude benzinskih motora je snažni 2.0 TSI sa 200 KS, koji će "Jettu" činiti i vrlo brzom i zabavnom porodičnom limuzinom. U početku ponude dizelskih motora biće 1.6 TDI sa 104 KS, dok će najsnažniji dizelaš biti 2.0 TDI sa 138 KS.

Svi modeli, osim onih sa 1.2 TSI motori nudiće opciju doplatnog DSG mjenjača, dok se naknadno očekuju i ekološki osvještene "BlueMotion" verzije sa znatno manjom potrošnjom goriva i emisijom štetnih gasova. Prema prvim najavama, nova "Jetta" će se naći u prodajnim salonima u Evropi od maja naredne godine.