Zvanično
17

Nova Supra neće nositi oznaku Toyote

Klix.ba
Umjesto oznake Toyote nova će Supra na sebi nositi oznaku GR, što je akronim za Toyotin odjel Gazoo Racing u kojem su primarno zaduženi za trkaće aktivnosti Toyote.

Toyota je nedavno predstavila ponudu sportskih modela automobila iza kojih stoji njihov tvornički odjel Gazoo Racing, čija je osnovna zadaća pripremanje Toyotinih trkaćih automobila koji nastupaju u prestižnim šampionatima WRC (World Rally Championship) i WEC (World Endurance Championship).

I dok se prve Toyote s dodatkom GR nude isključivo u Japanu, iz Toyote je stigla zvanična potvrda da će ponovo rođena Supra, koja bi u prodajnim salonima širom svijeta trebala biti polovinom 2019. godine, kupcima biti ponuđena isključivo s oznakom GR, čime je potvrđeno da Gazoo Racing (nakon Lexusa) postaje drugi podbrend Toyote u kojem će biti zadužen isključivo za sportske modele.

"Supra će biti prvi model na kojem neće biti oznake Toyote, a rebrendiranje modela koje smo već predstavili iza naziva Toyota GR nećemo raditi", rekao je prvi čovjek Gazoo Racinga Shigeki Tomoyama.

(GR) Supra dijeli platformu s BMW-ovom novom generacijom modela Z4 koji će u Roadster obliku biti predstavljen godinu prije Supre koja će se nuditi isključivo kao Coupe, a analitičari su složni u zaključku da će povratkom legendarnog naziva Supra (koji je u četiri generacije proizvođen od 1978. do 2002. godine) i uvođenjem novog podbrenda Toyota napraviti odličan posao.