Četvrta generacija
129

Nova Škoda Octavia debituje 11. novembra

D. B.
Uz Volkswagen Golf, Audi A3 i SEAT Leon, Škoda Octavia je bila dio prvog vala automobila iz Volkswagen Grupe baziranih na MQB platformi. Sedam godina poslije stiže nova Octavia koja će biti predstavljena 11. novembra u Pragu, dok će se Golf VIII pojaviti u oktobru.

Kako ne bi dijelila pažnju s novim modelima Superb, Citigo i dva nova Monte Carlo modela, Škoda je odlučila da organizuje poseban događaj za četvrtu generaciju svog najuspješnijeg automobila svih vremena. U vrijeme proslave 60. godišnjice, Octavia će biti plasirana na tržište kako bi se izbjegao rizik od preklapanja s novim modelom Scala, elegantnijom zamjenom za model Rapid.

Octavia je već jedan od najvećih automobila u svojoj klasi, no novi model će biti još veći s fokusom na prostor za noge putnika na stražnjim sjedištima i kapacitet prtljažnika. Dizajner eksterijera će biti više evolucija nego revolucija, ali je svima drago što će podjeljena prednja svjetla postati prošlost. Četvrta generacija Octavije se vratila konvencionalnim prednjim svjetlima tako da prednja maska liči na onu koju ima Superb.

Nazad su sada šira stražnja svjetla koja se šire na vrata prtljažnika i to prvi put u historiji moderne Octavije. Kao što je slučaj s novim modelima kompanije iz Mlade Boleslav, logo je nazad zamijenjen natpisom ŠKODA.

Dok eksterijer nije toliko drugačiji u odnosu na aktuelni model, unutrašnjost je doživjela veće promjene. Octavia je dobila infotainment sistem u obliku tablet kompjutera koji će "izlaziti" iz centralne konzole. U testnim automobilima je primijećena elektronska parking kočnica, kao i dvokraki upravljač.

O ponudi motora ćemo znati više kada bude predstavljen Golf VIII, ali očekujemo barem 1,5 i 2,0-litarski TSI benzinski motor, 2,0-litarski TDI dizel, blagu hibridnu tehnologiju, kao i budući plug-in hibridni model koji će pogon dijeliti s novim Golfom GTE i SEAT-ovim Leonom PHEV.